29/03/2024

BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DİKKAT ÇEKTİ...

11 Ocak 2019 - 18:13
BOLU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ DİKKAT ÇEKTİ...

Bolu İl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Büşra Deligöz ve İl Halk Sağlı personeli, İl Müdürlüğü önünde toplanarak rahim ağzı kanserine dikkat çekti. Dr. Deligöz, rahim ağzı (Serviks) kanserinin, dünyada kadınlarda meme kanseri ve kalınbağırsak kanserinden sonra üçüncü sıklıkta görülen fakat önlenebilir bir hastalık olduğunu söyleyerek "HPV/ PAP Smear testi taraması ile erken tanı ve etkin bir tedavi mümkündür. Dünyada her yıl yarım milyon kadın rahim ağzı kanserine yakalanmaktadır." dedi.

Bolu İl Halk Sağlığı Hizmetleri Başkan Yardımcısı Dr. Büşra Deligöz, dünya çapında 2 dakikada bir, bir kadının rahim ağzı kanserinden öldüğünü söyledi. Rahim ağzının, rahmin doğum sırasında genişleyerek bebeğin çıkmasını sağlayan kısım olduğunu söyleyen Deligöz, rahim ağzı kanseri ise, bu bölgede bulunan hücrelerin kanserleşmesi olduğuna dikkat çekti.

Deligöz, "Rahim ağzı kanseri ancak HPV veya PAP SEMEAR TESTİ yapılarak erken tanı konulabilir önlenebilir vee erken tedavi edebilir. HPV testi jinekolojik muayene esnasında rahim ağzından numune alınarak yapılan ağrısız ve basit bir işlemdir. Rahim Ağzı (Serviks ) Kanseri Türkiye'de en sık görülen 8. kanser türüdür. Sigara kullanıyorsanız, adet arası ve cinsel ilişkiden sonra lekelenme şeklinde kanamalar oluyorsa, menopoz sonrasında meydana gelen kanamanız varsa, sürekli olarak kötü kokulu, sarı renkte veya kirli akıntınız varsa yada sadece kadın olduğunuz için HPV testi yaptırmalısınız" diyerek uyarıda bulundu.. 

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.