29/03/2024

AKSU; “BELEDİYECİLİK UZUN SOLUKLU BİR İŞ”

20 Aralık 2013 - 00:00
AKSU; “BELEDİYECİLİK UZUN SOLUKLU BİR İŞ”

Köroğlu Festivalinin hazırlık aşamasında ismi geçen önemli isimlerden birisi Ayfer Işık Aksu. Araştırmacı gazeteci yazar Aksu ile gazetemizi ziyareti sırasında keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

Haber: Elif SARIHAN

Köroğlu Festivalinin hazırlık aşamasında ismi geçen önemli isimlerden birisi Ayfer Işık Aksu. Türki Cumhuriyetlerden gelen misafirlerin bütün işlemleri işle ilgilendi. Köroğlu Festivali ve çalışmalarını değerlendirdiğimiz Aksu şunları söyledi; "Teşekkür ederim bana bu fırsatı verdiğiniz için. Bolu, Türkiye'nin en önemli illerinden birisi. Gerek turizm gerek konum olarak çok farklılık göstermekte. Köroğlu Bolu'nun bir simgesi. Burada yaşamış bir kahramanımız. Türk Cumhuriyetlerinde de Köroğlu'nun anıları var. Özellikle Azerbaycan ve Türkmenistan da. Bu festivalde arkadaşlarım benden yardım talep etmişlerdi. Bizde Orta Asya'yı buraya getirmeyi düşünüyorduk. Yanılmıyorsam daha önce Orta Asya'dan buraya dansçı olarak gazeteci olarak sempozyuma katılan hocalarımız dışında kimse gelmemişti. Onun dışında dansçı ve gazeteci gruplarımız yoktu. Bu durumda biz Kazakistan, Kırgızistan, Yakutistan'dan çeşitli dans gruplarımızı getirdik. Bu dans grupları Köroğlu oyunlarını da sergilediler, motiflendirdiler. Değerlendirme açısından bakarsak bir ay önceden yurt dışından gelen gazeteci arkadaşlarımız bir ay öncesinden kendi devlet sitelerinde başta olmak üzere Köroğlu'nun tanıtımı yaptılar. Arkasından da buraya onları davet ettik. Arkadaşlarımızda bizi kırmayarak geldiler. Arkadaşlarımızda festivalden çok memnun oldular. İlk defa böyle bir sempozyum böyle bir festivale gazeteci arkadaşlar düşünülmüştü. Onlarla yaptığımız görüşmelerden aldığımız sonuç şu gerçekten Köroğlu Festivalimiz Bolu'yu markalaştırmıştır. Burada emeği geçen benim tanıdığım ve tanımadığım arkadaşlar oldu, en başta Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ı böyle bir markalaştırma yoluna gittiği için tebrik ederim. Abant İzzet Baysal Üniversitesinin misafirliği, TİKA'nın ve bazı kurumlarından dolayı teşekkürlerimi sunuyorum. Yabancı kardeşlerimiz çok memnun ayrıldılar. Kısacası Köroğlu Orta Asya'da tanınmaya başladı. Hatta bazı gazeteci arkadaşlarımız yapmış olduğumuz bir toplantıda şunu ifade ettiler; Köroğlu sadece burada değil bütün Türk Cumhuriyetlerinde anılsın ve sıraya konulsun denildi. Buda bizim çok hoşumuza gitti. Bu konuda bir değerlendirme yaparsak Köroğlu gerçekten Orta Asya ile bizim köprülerimizi güçlendirdi. İnanıyorum ki uzun yıllardır açık kalan kapı Köroğlu ve Bolu vesilesi ile daha çok iletişim olacaktır. Bu konuda arkadaşları ve yetkilileri tebrik ediyorum. Böyle bir festivali gerçekleştirdikleri için."

Ayfer Işık Aksu Kimdir?

"TRT Türkiye'nin Sesi Radyosundan 1999 yılında emekli oldum. 1944-2000 yılları arası Kazakistan Almatı şehrinde yaşadım. Orada ilk TİKA Koordinatörü olarak 1997-1998 yılları arası görev aldım. Daha sonra Türkiye'ye dönüş yaptık. 2002'de tekrar Bişkek'e gittim. Bu gidişlerim eşimin görevi nedeni ileydi. Anadolu Ajansının Orta Asya'dan kurulması idi. Türkçe konuşanlar ajansı kurulmuştu eşimde burada görevli idi. Sonrasında Kırgızistan'a gittik. Kırgızistan'da bir devrim olacaktı, gazeteciler orada olalım istedik ve bir büro açıldı. Tek bir zincir kalmıştı Orta Asya'da ajansın bürolarının kurulmasında, böylelikle de Bişkek'te açılmış oldu. 2002-2006 Lale Devrimini orada yaşadım. Biz meydanlarda idik, eşime de yardım ediyordum. Aynı zamanda Kırgızistan'da büyük bir alışveriş merkezinin halkla ilişkiler müdürlüğünü yaptım. 2006'da dönünce Global Yorum Rusça-Türkçe Stratejik adlarıyla Orta Asya ile ilgili bir dergiyi 4 yıl boyunca çıkarttım. Aynı zamanda internet gazeteciliği de vardı. Mesleğimizi bu taraftan takip ederken diğer taraftan sivil örgütlerle çalıştım. Türk Dünyası İnsan Hakları Derneği, Server Vakfı, Eko Avrasya'nın üyesiyim. Kazakistan'da Türk Alemler Vakfı üyesiyim. Kendi kurduğum bir dernek var onu hayata geçirmeye çalışıyorum. Sivil örgütlerle de bağlantı içindeyim. Aynı zamanda Ankara Gazeteciler Cemiyeti üyesiyim, serbest gazeteciyim. Gittiğim yerlerde bu konularda ufak tefek çalışmalar yapıyorum."

Dünyanın bir çok yerini gezdiniz gerek iş için gerekse eşinizin işi vasıtası ile. Bolu'yu nasıl değerlendirirsiniz, Bolu nasıl bir şehir? Neleri eksik, neleri fazla?

"Özellikle Orta Asya'da gezmediğim yer kalmadı. Yurt dışında bir çok şehirde alt yapıları dizaynları, çevre düzenlemelerini gördüm. Kazakistan, Kırgızistan, Özbekistan sık sık gittiğim duraklardır. Bunun yanında Avrupa'da da bazı şehirleri gözlemleme fırsatım oldu. Genelde yurt dışı gezilerinde çalıştaylara ve akademisyen olarak konularımızla ilgili görüşmek üzere gidiyorduk. Kıbrıs'ta Medya Forum'un toplantılarında yer aldık. Burada şunu gördük; İlk olarak mesleğimle ilgili Bolu'yu değerlendirmek istiyorum. 4 veya 5 tane ulusal basın ajansınız var. 8'in üzerinde yerel gazete var. İnternet gazeteleri var. Basında çalışanları tek tek gezip sohbet etmeye başladım. Yerel medya çok önemli bir faktör şehirlerde. Bolu'da medyada şu eksiklikleri gördüm. Üst bürokratların medya ile ilişki içerisinde olmasının Bolu için çok faydalı olacağı kanaatindeyim. 4 yıl önce Bolu'ya geldiğimde meydan da böyle bir yürüyüş alanı yoktu. Şimdi bir yürüyüş alanı olmuş. Halkın içinde sohbetlerde konuştuğumuz zaman bazıları yapılanlardan çok memnun bazıları yapılanlara karşı. Rahatsız olanlarda trafiğin sıkışmasından problem yaşıyorlar. Ama sonuçta onlarda Bolu'nun güzelleşmeye başladığını söylüyorlar. Parklarda büyük gelişmeler var. parklar çocuklar için çok önemli. Çocukların yeşillikler içerisinde koşturarak büyümesi lazım. Zaten Avrupa ve Orta Asya'ya gittiğiniz zaman ilk karşınıza çıkacak olan çocuklara ve kadınlara olan yatırımlardır. Ben Bolu'da da bunu gördüm. Her yerde etkinlikler var. Yapımı devam eden çalışmalar var. Eksik yanlarda elbette var. Bu yanların nasıl tamamlanacağı ile ilgili beyin fırtınalarının yapılması lazım. Yaptığım bütün araştırmalarda Bolu'nun Yedigöller, Abant, Gölcük ve Kartalkaya'sının yeterli reklamı yapılamamış. Yaptığım bir konuşmada geçmiş dönemlerde ki turizm ile şimdiki turizm yoğunluğunu araştırdım artış olduğu söylendi ama şuan rakam konusunda bir şey söyleyemeyeceğim. Baktığım zaman eksiklikler var ama onlarda telafisi zor eksiklikler değil. Bolu halkı turizm işini bir bütün olarak düşünmeli kişisel olarak değil. Burada yapılan her şeyin Bolu için olduğunu gördüm. Gidip gördüğüm bir çok şehirde çalışmalar kişiselleştiriliyor. Kars, Tokat, Kütahya gibi şehirlerin hiç birinde böyle bir ifade duymadım. Bolu'da bütün esnafla da sohbetlerimde biz Bolu için çalışan kişileri istiyoruz, önemli olan Bolu dediler. Yapılan işlerde boşluklar kaldığını görüyorum. Önümüzdeki yerel seçimlerle birlikte de bu çalışmaların tamamlanacağını düşünüyorum. "

Yerel seçim sürecine girildi. Partilerin adayları çıkmaya başladı. Bolu'daki siyasi atmosferi nasıl değerlendirirsiniz?

"Bolulu değilim ama yaklaşık bir aydır Bolu'nun içinde geziyorum. 2 dönem Belediye Başkanlığı Yapan Alaaddin Yılmaz'ın olduğunu biliyorum. CHP'nin genç, dinamik bir adayı Mehtap Mısısrlıoğlu'nu ve MHP'nin adayının Şükrü Gülez olduğunu biliyorum. İllerde önceden belirlenen bazı durumlar vardır. Benim şahsi görüşüm MHP'nin oyları belirli bir standart içindedir bu gerçekle yüz yüzeyiz. Burada CHP ile Ak Parti arasında ne olacak diye sorarsanız bir tarafta kadın bir aday diğer tarafta 2 dönemdir başkanlık yapan Yılmaz. Geçmişteki taramalarımıza baktığımız zaman Bolu'da bir hareketlilik olmuş. Bir takım yapılanmalar olmuş. Yapılan çalışmalar, festivaller, etkinlikler şehre hareket kazandırmış. Bu bazda bakarsanız benim şahsi görüşüm şöyle değerlendiriyorum; CHP'de çok dinamik bir kadın aday var. bunu üzülerek söylemek istiyorum ki küçük şehirlerde, taşralarda insanlar sandığa gidince kadını değil de erkek adayları tercih ediyorlar. Karar değişikliği olabiliyor bu şahsi görüşüm. Tabi yanılıyor da olabilirim, bütün adaylara başarılar dilerim. Bu bir yarıştır, Bolu için hangisi hayırlı ise o gelsin derim. Ben dışarıdan bir araştırmacı gazeteci olarak ifadelerimi veriyorum. Diğer bir taraftan baktığınız zaman da Alaaddin Yılmaz da çok güzel çalışmalara imza atmış. Kültür hizmetleri olmuş. Kadınlara yönelik çok güzel projelere imza atmışlar. Bir tarafta kültürel çalışmalara ağırlık verirken diğer taraftan da yapılanma çalışmalarına ağırlık vermişler. Burada aynı zamanda şöyle bir durum da var görevli arkadaş işe başlar iki yıl sonra başka bir yere görevi çıkar. Tam o yöreye göreve alışınca başka bir yere tayini çıkmak gitmek zorunda olmak işlerin hep daha yavaş işlemesine neden olmuştur. Belediyecilikte uzun soluklu bir iş. 5 yıl gelir ancak elemanını tanır, 5 yıl sonra icraata başlar. Ama 3 yıllık bir süre onların işlerini tamamlamasına bakar. O çerçeveden bakarsanız Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'ın yarım kalan işlerini tamamlaması gerekir. Halkla yaptığım sohbetler de bu karşıma çıktı. "Siyasi görüş olarak belediyeyi beğenmiyoruz ama kalan işlerin Bolu için tamamlanması için bir dönem daha bu başkana oy vermeyi arzu ediyoruz" dediler. Mantıklı düşünürseniz de olması gereken budur."

Kısa bir süredir Bolu'dasınız. Gazetecisiniz, iyi bir gözlemcisiniz. Bolu kadınlarını nasıl değerlendirirsiniz, gözlemleme fırsatınız oldu mu?

Bolu kadınları kendilerini her yönde yetiştirmişler. Kılık, kıyafet olarak gelişmişlik düzeyi çok yüksek. Her şeyden önce çok misafirperverler. Birkaç kere yolumu şaşırdığımda kadınlara sordum koluma girip beni gideceğim yere götürdüler. Okuma oranının nerelerde olduğunu bilmiyorum ama kadınların çok bilinçlendiğini biliyorum. İnternet kullanımı çok yaygın, gazete okuma oranları yüksek. Gündemi takip ediyorlar. Yelpazeleri çok geniş. İmkanları fazla. Belediyede ev hanımlarına yönelik bilgisayar kursunun açıldığını duydum hayran kaldım. İnanın bana Ankara'da bunları yakalamak çok zor. Büyük şehirlerde ki kadınlar alışveriş merkezlerinden ve restoranlardan çıkmıyorlar. Burada gördüm ki kadınların ufku çok geniş. Bayanları sosyal hayatın içine nasıl çekebiliriz bunları da konuşmak lazım. Gerçekten ben hayran kaldım. Siyaseti, gündemi, sporu bile takip ediyorlar. Bu çok hoşuma gitti."

Yerel basını gözlemleme fırsatınız oldu mu? Nasıl değerlendirirsiniz?

"Yerel basının bazı problemleri var. basın olayı çok farklı. Basın yasası, basın kanunları, basın ahlakı gibi birçok konuyu içeriyor. Basında çalışanlarının hepsinin birbiriyle tokalaşmasını arzu ederim. Küçük şehirlerde basında olsa işin içine kişiselleştirmeler giriyor. Bunlara karşıyım. Çünkü gazetecinin elinde bir kalemi, defteri, fotoğraf makinesi, ses kayıt cihazı var ise dünyanın neresinde olursa olsun birbirleri ile koklaşmaları gerekir. "

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.