07/09/2024

BALKONDAKİ KOMBİ HEM DONUYOR HEM MALİYETİ ARTTIRIYOR!

22 Aralık 2013 - 00:00
BALKONDAKİ KOMBİ HEM DONUYOR HEM MALİYETİ ARTTIRIYOR!

Bolu’da havaların eksi derecelere düşmesi ile birlikte balkonlarda olan kombiler buz tuttu, patladı. Balkondaki kombiler bir yandan buz tutarken diğer yandan da doğalgaz maliyetini artıyor. Doğalgaz faturasında indirime gitmek istiyorsanız kombileri içeri aldırın.

Haber: Elif SARIHAN

Vatandaş 10 gündür bir yandan soğuk havalarla uğraşırken birde buz tutan kombileri çalıştırmak için uğraştı.

Bolu'nun doğalgazla tanışmasıyla birlikte kombiler hayatımıza girdi. Hem kullanım hem tasarruf olarak doğalgaz çok ekonomik bir yakıt. Kombinin tipi ve monte edileceği yer çok önemli. Özellikle açık balkonlara kombinin monte edilmemesi gerekiyor. Kombiler bireysel olarak ısınma avantajı sağlar. Kullandığımız kadar yakar ve yaktığınız kadar ödersiniz. Sıcak su için ayrı bir ekipmana ihtiyaç yoktur. Sessiz çalışan cihazlardır. Az yer kaplarlar ve kolay taşınabilirler. Bacalı ve hermetik kombiler; havalandırma boşluğuna, merdiven sahanlığı ve asansör boşluklarına monte edilemezler. Evin içerisinde bacalı kombiler; yatak odası, banyo ve tuvaletlere monte edilemezler. Hermetik kombiler ise ancak atmosfere cephesi olan mahallere yerleştirilebilirler. Binaların merdiven boşluklarına, genel kullanıma açık koridorlara, baca duvarları üzerine, bina aydınlıklarına, açık balkonlara ve asansör boşluklarına monte edilemezler. Açık balkona kombi konmaz. Balkonu ya tamamen yada cihazın olduğu yeri kapatmak gerekir.

400 LİRAYA TAMİR EDİLİYOR

Bolu'da yeni yapılan binalarda özellikle kombiler balkonlara monte ediliyor. Servislerin kombinin balkonda olmasını uygun görmemelerine rağmen yeterli koruma olmayan dolaplara kombiler yerleştiriyor. Havaların -15,20 olmasıyla beraber de kombiler donarak çalışamaz hale geliyor. Buz tutan bir kombi garanti şartları tarafından tamir edilemiyor. Buz tutan kombinin marka ve modeline göre ortalama tamir ücreti 300-400 lira arsında değişiyor.

"KULLANILABİLİR OLMASI ÖNEMLİ"

Yeni projelerde evinizi kombisi takılmış olarak alıyorsunuz. Kombi yerini proje belirliyor. Yapılan projelerde nelere dikkat edildiğini Nurettin Doğanay'a sorduk. Ev projeleri tasarlanırken çizilirken öncelikle evin kullanılabilir olmasına dikkat ettiklerini belirten Doğanay Grup Yetkilisi Nurettin Doğanay şunları söyledi; "Öncelikle evin kullanılabilir olması bununla beraber buranın bir yaşam alanı olması gerektiğini düşünerek çalışırız. İnsanların ev almak için yılların birikimi olan alın terini en iyi evi alabilmek için verdiklerini düşünürüz."

Hazırlanan projelerde kaloriferler, camlar, balkonlar, ankastre mutfak gereçleri sistem yerleri neye göre belirlenir?

"Sistem yerleri gerek elektrik, gerek tesisat, projeleri bu işin uzmanı olan mühendisi olan kişiler tarafından çizilir ve firma ona göre uygulamaya geçer."

Elektrik, su, doğalgaz projelerini ayrı ayrı uzmanlar mı çizer?

"Kesinlikle, uygulama buna göre yapılır normal şartlarda. Ama işin içine girdiğinizde bu uygulamaların tam olmadığını görürsünüz."

Bolu doğalgaza yeni yeni geçiyor ve yeni yapılan binalarda baca deliği bile olmadan sadece kalorifere göre hazırlanıyor. Kaloriferli bir bina hazırlarken nelere dikkat edilmeli?

"Bu işin farklı bir tarafı tabiî ki, binalar doğal gaza göre hazırlanmalı. Çünkü projeler belediyeden onayı bu şekilde alıyor. Fakat biz Doğanay Grup olarak şöyle bir uygulamaya geçtik, her dairenin salonundan bir baca bırakıyoruz olurda bir sorun olursa soba kurulabilmesi için. Bununla beraber mümkün olduğu kadarıyla kombileri mutfak içinde çözüyoruz. Çok zorunlu şartlar oluştuysa kombi balkonda olabilir. Balkonda olan kombi için kombi dolabı mutlaka olmalı ve balkon mutlaka açılabilir katlanabilir camla kapanmalıdır. Balkon içi ısı yalıtım yapılmalıdır aksi takdirde yüzeyden geçen tesisat boruları mutlaka donar."

"DOLAPLAR ESTETİK AMAÇLI"

Kombilerin Bolu gibi soğuk bir ilde balkonda olmaması gerektiğinin altını çizen TMMOB İl Şube Temsilcisi Murat Ataman balkona yerleştirilen ve buz tutan kombilerle ilgili olarak şunları söyledi; "Bolu'da yaşanan bu olayların farkındayız. Geçtiğimiz günlerde -15'e kadar düşen bir sıcaklık oldu. Çoğu yerlerde bende görüyorum mutfaktaki yer sıkıntısından dolayı kombiler dışarı konuluyor. Dağıtıcı firma kombileri dışarı koyduktan sonra sadece estetik amaçlı bir dolap koyduruyor. Bu dolapların donmaya karşı herhangi bir emniyeti olduğunu düşünmüyoruz. Sadece dış etkenlere karşı fiziksel olarak kombiyi korumak için yapılmış kabinler. Kombin ana su hattının da dışarıda olduğunu görüyoruz. -15 derecelerde kombilerin özellikle sıcak soğuk su tesisatının donacağı yüzde yüz. Kombilerin sadece çalışır ortamda bırakıldığında 0 dereceye düştüğünde normalde pompalarının çalışması lazım. Her şey çalıştığı halde yine de kombilerde donma olayı oldu. Burada da şunu düşünüyoruz, sıcak su eşanjörünün içindeki sular donduğu için kombi çalışamaz duruma geliyor. Bu nedenle de soğuk bölgelerde kombilerin balkonda olmaması lazım."

"BALKONDA DAHA FAZLA ENERJİ HARCAR"

"Eksi derecelerde çalışmak zorunda olan bir kombi çok daha fazla enerji tüketir. Isınan suyu kaloriferlere göndermesi lazım, bu ısınan su dışarıdaki soğuk hava ile temas ederek içeri gidiyor. Suyun bir miktarını ısıtamadan gönderiyoruz enerjiyi harcıyoruz. Kombilerin mutfakta olması veya daha uygun bir ortamda olması o mekanında ısınmasına yardımcı olacaktır. 4-5 metrelik bir sıcak su borusu balkonda olduğu taktirde -10 derecede içeri girmeye çalışıyor. Bu durumda bizim enerji sarfiyatımızı arttırıyor. Vatandaşların kombilerini içeride değilse içeriye uygun bir yere aldırmalarında çok yarar olacağını düşünüyorum."

"TAMİR 24 SAATEN UZUN SÜRERSE YERİNE KOMBİ TAKILMALI"

"Kombilerin donması garanti kapsamına girmiyor. Soğuk ortamda kombi donduktan sonra tamiri 24 saatte yapılamıyorsa bunun yerine vatandaşı mağdur etmemek için yerine kombi takılması gerekiyor. Çok kısa süreli bir tamir varsa bunu giderebilirler. Bir çok sistemde aynı uygulama var. aracınızın tamir süresi bile çok uzun sürüyorsa yerine araç veriliyor. Burada da mağduriyet açısından 24 saatten uzun sürecek tamirlerde yerine kombi takılması gerekir."

"BEYGAZ BALKONDA KOMBİ PROJELERİNE İZİN VERİYOR"

Ankara'da yada başka illerde açık balkonlarda kombi olmadığının altını çizen Bolu Makine Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Murat Ataman, "Bolu'nun dağıtıcı firması Beygaz balkonda kombi olmasına izin veriyor" dedi ve devam etti; "Beygaz balkonda kombi projelerine izin veriyor ve sorumluluğu da vatandaşlara bırakıyor. Beygaz bu konuda ısrarlı olursa vatandaş bu uygulamadan vazgeçecektir. Şuan yaşadığımız donma olaylarına yetkili servisler yetişmekte zorluk çekiyor. Bu konuda da Beygaz'la iletişime geçmekte de yarar var diye düşünüyorum."

Kombisi dışarıda olan vatandaşların neler yapması gerektiği konusunda da bilgi veren Ataman şunları söyledi; "Dışarıda ki boruların mutlaka izole edilmesi lazım donmaya karşı. -15 olan bir sıcaklıkta kullanma suyunu sıfıra indirecek bir izolasyonda ciddi bir maliyet gerektirir diye düşünüyorum. Tek yapılacak iş o bölgeyi izole etmeye çalışmak. Nasıl izole edilir büyük izolasyon malzemeleri var bunlar kullanılabilir komple kapatılabilir. Bunlarda tabi ek maliyet getirecektir. Yada komple daha izolasyonlu bir kabin kurulabilir."

"ALARM ZAMAN ZAMAN KONTROL EDİLSİN"

Doğalgaz alarm sistemi takılması zorunlu değil ama bu uygulama Bolu'da zorunlu gibi uygulanıyor ve vatandaşlar bu uygulamadan çok memnun diyen Ataman, "İlave bir emniyet olarak düşünüyoruz. Diğer şehirlerde zorunlu olarak uygulanmıyor ama Bolu'ya bu şekilde yerleşti. Tüm firmalarda bunu uyguluyor, ilave bir emniyet. Uygulanması da çok yararlı. Alarmın çalışıp çalışmadığının da zaman zaman kontrol edilmesi lazım. İlk takıldığı zaman kontrol ediliyordur ama zamanla işlevini görmezse de ilave bir gaz vererek çalışıp çalışmadığını da test etmek lazım. Çünkü hem gazı kesiyor hem insanları uyarıyor. Düzgün bir uygulama olduğunu düşünüyorum" dedi.

1 yorum yapılmış

  • sadkcesur12 Nisan 2016 • 17:15

    odadan balkona kombiyi değiştirmek istiyorum yani içten arkasına almak istiyorum borular odada olacak proje gerekirmi böyle bir değişiklik yapsam balkonum pimapen

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.