18/04/2024

DÜNYA'DA CENNETİ GÖRMEK İSTEYEN VARSA BOLU'YA GELSİN!

23 Aralık 2013 - 00:00
DÜNYA'DA CENNETİ GÖRMEK İSTEYEN VARSA BOLU'YA GELSİN!

"Bolu Doğa Turizmi Çalıştayı" na katılan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu yaptığı konuşmada fahri Bolulu olduğunu söyledi ve sözlerini şu ifadelerle sürdürdü " Dünya'da cenneti görmek isteyen varsa Bolu'ya gelsin"

HABER: ZEKERİYA ERCİVAN

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü'nün, Bolu'nun Karacasu Beldesi'nde bulunan Gazelle Otel'de düzenlediği "Bolu Doğa Turizmi Çalıştayı" na Veysel Eroğlu, Bolu Valisi İbrahim Özçimen, Ak Parti Bolu Milletvekilleri Ali Ercoşkun ile Fehmi Küpçü, Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz,Doğa Koruma Milli Parklar Genel Müdürü Ahmet Özyanık'ın yanı sıra ilçe belediye başkanları ve orman teşkilatı yetkilileri katıldı. "Bolu İli Doğa Turizmi Çalıştayı"nda konuşan Eroğlu, eşsiz tabiatı, gölleri ve yeşiliyle müsemma Bolu'da, Köroğlu diyarında bulunmaktan dolayı mutluluk duyduğunu anlattı.Bolu için önemli çalışmaların yapılarak Bolu'yu dünya turizmine açılması gerektiğini belirten Eroğlu, "2023 hedeflerimiz arasında 50 milyar dolarlık turizm geliri, 50 milyon turist hedefimiz var. Bunu geçekleştirmek için dünyadaki temayülleri çok iyi takip etmemiz gerek. Artık dünya deniz turizminden ekoturizme, doğa, tabiat ve yayla turizmine kaymaya başladı. Bolu, tam bu noktada merkez olabilir. Bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bolu'yu dünya turizmine açmamız lazım" şeklinde konuştu.

HERKESİN DESTEĞİNE İHTİYACIMIZ VAR

Toplantıda yapılan konuşmalarda öne çıkan başlıklar şu şekilde sıralandı;

"Bolu İli Doğa Turizmi Çalıştayı"nda konuşan Bolu Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz, "Bolu'yu turizm, üniversite ve spor kenti yapmak için çalıştıklarını belirterek;" Yaradan Bolu'ya çok cömert davranmış. Dünya'da dört mevsimin doyasıya yaşandığı tek yer varsa oda Bolu'dur. Türkiye'de en zengin sıcak su kaynakları Bolu'da kaplıca turizm konusunda çalışmalar yapmamız gerekiyor. Gölcük'te çok güzel çalışmalar yaptık. Seben gölü ve Yedigöller üzerine çalışmalarımız var. Turizm dediğimizde akla gelen spor turizm ile ilgili çalışmalarımız var. Fenerbahçe'nin tesisi topuk yaylasında bize çok yakın eğer Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzon spor bizden kamp ve dinlenme tesisi için yer isterlerse yerleri hazır. Bu konuda herkesin desteğine ihtiyacımız var. Kışın takımlar kampa Almanya'ya gidiyorsa yazın neden Bolu'ya gelmesin? Kartalkaya' da 12 tane, Abant'ta ise 4 tane futbol sahasının yerleri hazır. Yaylacılık turizmi geliştirilmeli. Türkiye'nin en fazla yaylaya sahip ili de Bolu. Endemik bitkilerimize sahip çıktık ve gen bahçesi oluşturduk" dedi.

"BAKANIMIZDAN SÖZÜNÜ ALDIK"

Açıklamasının devamında turizmle ilgili çalışmalarını sıralayan Başkan Yılmaz;"Sadece Futbol için değil Türkiye'de ki voleybol ve basketbol takımlarının antrenman yapabilmeleri için de alt yapıyı oluşturduk. Türkiye'de ilk defa Bolu'da Seben ve Kıbrısçık ilçelerimizde bulunan doğal güzelliklerin içine bin 500 km yürüme yolu yaptık. Konaklama da ciddi eksikliklerimiz var. Daha önce Abant'a tepeye Otel ve teleferik, Gölcük'ün altına küçük bir otel ve Karacasu beldesine teleferik hattı projemiz vardı. Alt yapıyı oluşturup bu doğal güzellikleri görmeye gelen turistlerin konaklama sorunun önüne geçmeliyiz. Bu konuda da bakanımızdan sözünü aldık. Bolulular doğasına sahip çıkıyor. Yüzde 65 ormanlara sahip bir ilde orman sanayisi gelişmemiştir. Biz doğamızla tanınacaksak doğamıza sahip çıkarız. Su sporları konusunda da Büyüksu'yun üzerine bir göl yapıp burada da su sporlarını yapmak için çalışmalarımız olacak" diye konuştu.

BOLU SEVDALISI OLAN SAYIN BAKANIMIZA ÖNCELİKLİ OLARAK HOŞ GELDİNİZ DİYORUM

AK Parti Milletvekili Ali Ercoşkun;

Daha dün akşam Başbakanımızla Trabzon'da birlikte iken bu gün neredeyse bizden önce gelen gerçekten bir Bolu sevdalısı olan Sayın bakanımıza öncelikli olarak hoş geldiniz diyorum. Bu gün çok uzun bir çalışmanın sonucunu burada görüyoruz aynı zamanda bir başlangıcı burada görüyoruz. AK parti 2002 yılında hem Türkiye'de hem Bolu'da çok ciddi dönüşümlere imza attı. Bizlerde bizden önceki dönem görev yapan arkadaşlarımızın işlerini daha ileri noktaya görüşebilmek için milletvekili arkadaşım Fehmi Küpçü'yle birlikte Haziran 2011 yılından bu yana ilimizi daha ileri noktalara nasıl getirebiliriz? Noktasında ciddi çalışmalar yapmaya gayret ediyoruz. Burada yapılan sunumda da görüldüğü gibi iki metropol şehir arasında bulunan Bolu'nun doğal güzelliklerinden deniz turizmi hariç diğer bütün alanlarda yapılabilecek turizm faaliyetlerinden bahsetmeye gerek yok.

NÜFUSU KÜÇÜK YÜZ ÖLÇÜMÜ BÜYÜK

Bizim turizmle ilgili ciddi adımlar atabilmemiz için öncelikle altyapıyla ilgili sorunlarının çözülmesi gerekiyor. Bizim İstanbul ile Ankara arasında olmamız Bolu Dağı'nın oluşu evet çok önemli ama bizim ilçe bağlantı yollarımızın sorunlarının çözülmesi gerekiyordu. Bizde Fehmi Bey'le birlikte kafa kafaya verdiğimizde nelere öncelik vermemiz gerekir diye düşündüğümüzde ilk yaptığımız işlerden biri Bolu merkezi ile birlikte ilçelerin ulaşılabilirliğini daha ileri noktaya götürmeliyiz diye düşündük. Nüfus durumumuz gözetilerek büyük ihtimalle uzun yıllar çözülemeyecek Seben ve Kıbrıscık yolu bunun yanında Göynük Mudurnu bağlantı yollarının yapılması için Ulaştırma Bakanımızı ve diğer yetkilileri ziyaret etmek oldu. Gerçekten ciddi adımlar atıldı ve Bolu merkezden başlayarak bütün bu yolların yapım işi ihaleye alındı Kıbrıscık yolu ihale edildi ve bu yatırım programı Bolu'ya kadar tamamlanmış olacak.

ÖNCE ALTYAPI SORUNLARINI ÇÖZMELİYİZ

Bolu 282 bin nüfusu ile küçük bir il olarak görünebilir ama 252 kilometre genişliğinde çok ciddi geniş bir coğrafyaya sahip. Coğrafyası ile Boluluların bile kendi içinde inanıyorum ki ilçeleri çoğu insanımız görmemiştir. 282 Bin nüfustan ben inanıyorum ki 250 Bin insan Kıbrıscık'ı görmemiştir. Sebenliler dışında Seben'i gidip göreyim diye bir Göynüklü, bir Geredeli, bir Mengenli kaç kişi vardır acaba? Bu durumun sebebi Sebenliler bile Seben'e giderken yol gözlerinde büyüyordu. Kıbrıscıklalar içinde aynı şekilde Akşemseddin Hazretleri'nin diyarı Göynük'e ömrümde bir defa gittim bir defa nasip oldu diyen insanlarla karşılaştım. Bütün bunların yanında Dünya'ya mal olmuş bir Yedigöller, 282 Bin nüfuslu bir ilin 260 Bini görmemiştir. Bolu'da yaşan insanlar bunlar. Dolayısıyla biz Bolu'da öncelikli yol ağı yani altyapı anlamında sorunların giderilmesi turizm anlamında iletişim anlamında aklınıza gelebilecek her konudaki sorunun çözümü için bu altyapının çözümüne bağlı olduğunu biliyoruz. Bu altyapı ile ilgili problemler giderildikten sonra bir çok alanda çok hızlı adımların yapılacağından eminiz. AK Parti iktidarında bir işe başlamak demek bitirmek demek. İnşallah bu işler başladıktan sonra neler yapacağımızı şimdiden düşünüp hareket etmemiz lazım.

BÜTÜN İZİNLER ORMAN BAKANLIĞI'NDAN GEÇİYOR

Altyapı sorunu çözüldükten sonra yapılacaklarla ilgili Gençlik Spor Bakanlığı'na, Turizm Bakanlığı'na çeşitli defalar ziyaretler gerçekleştirdik. Sayın bakanlarımızı, müsteşarlarımızı ilgili müdürlerimizi dolaştık ve bütün bu süreçlerin neticesinde yüzde 65'i ormanlarla kaplı Bolu'nun bir turizm hareket kabiliyeti olacaksa eğer spor turizminde bir hareket kabiliyeti olacaksa bu Orman Bakanlığı'nın izninden veya yolundan geçiyor. Bu durumu gördükten sonra Sayın bakanımızın yolunu milletvekili arkadaşım ve Vali Bey'le birlikte çaldık ve Sayın Bakanımızdan bize yardım eder misiniz rehberlik eder misiniz? Dedik. Biz birlikte harekete edersek eğer turizmi de birlikte hareketlendiririz buna bağlı olan diğer sektörleri de hareketlendirebiliriz. Sağ olsun kendiside bir fahri Bolulu olarak bizim yanımızda talimatlarını verdi.

EN BÜYÜK İŞİ BU GÜN YAPIYORUZ

Çalışmalara ilk başta envanter çalışması ile başlanması gerekiyor. Bu envanter çalışmasına bağlı olarak bir plan yapılması gerekiyor ve bu işlerin aşama aşama gidilme noktasında en önemli işi bu gün gerçekleştirmiş oluyoruz. Bir işe başlamak en büyük adımdır. Başladıktan sonra hepimizin gayreti Boluluların desteği ile İnşallah başarıya ulaşmış olacağız. Bu konuda Turizm Bakanlığı'ndan yatırımlarla ilgili sorumlu genel müdür yardımcımızın da katılmasının bir amacı var. Biz geçmiş yıllarda da bir çok turizm çalıştayı yapıldığını biliyoruz. Bu çalıştaylar neticesinde bazı kararların alındığını ama bu kararlar neticesinde mevzuat değişikliğinden daha ileri gitmediğini gördük. Bu çalışmalarda dolayısıyla Turizm Bakanlığı'nın ayağının da devam etmesi lazım. Bu işler sadece salonlarda oturup konuşup neticesizi bırakmak değil aynı zamanda bir eylem planı ile neticelendirmek bizim gayemiz olması lazım. AK Parti'de bu sonucu alacağız İnşallah.

MUM DİBİNE IŞIK VERMEZ

Biz elimizde bulunan zenginlikleri belki fark edemeyebiliriz mum dibine ışık vermez misali belki biz göremeyebiliriz ama Türkiye'yi gören hatta Dünya'yı gören gözlerle değerlendirdiğimiz zaman aslında ne kadar farklı gelişim alanlarına sahip olduğumuzu ve neler yaparsak hepsini birden harekete geçirebileceğimizi hep beraber görmüş olacağız. Dolayısıyla bu envanter çalışmaları bu planlamalar neticesinde gerek turizm yetkilileri ile turizmin önünü dünya çapında açmamız lazım. Kalkınma ajansımızla birlikte küçük planlar yerine daha büyük ölçekli planlarla daha iyi hale getirmemiz gerekiyor. Biz sadece Bolu ile değil belki Düzce, Çankırı ile beraber diğer illeri de içine alacak şekilde planlamamız lazım. Biz bütün bu zenginlikleri farkına vararak tamamlamamız gerçekleştirmemiz lazım. Bizler milletvekilleri olarak sadece yasama görevinde değil aynı zamanda ilgili dairelerde müdürlüklerde bakanlarımızın ve Sayın Başbakanımızın da desteği ile bu işlerin takibinde mesaimizi harcamamız gerekiyor. Bu işleri yaparsak Bolu'nun farklı bir noktaya gelmesine katkıda bulunacağımızı düşünüyorum. Ben milletvekili arkadaşımla birlikte bu işlerin takibini yapacağımızı bir kere daha söylemek istiyorum.

HEP BİR AĞABEY YAKINLIĞI OLDU

Vali İbrahim Özçimen

Ben Sayın Bakanımıza daha fazla zaman ayırmak hem de tekrarlardan kaçınmak için konuşmamı kısa tutmak istiyorum. Gerçekten mevcut durumumuz defalarca söylendi hedeflerimiz söylendi. Çok somut şeylerde söylendi. Bu çalışmanın daha şimdiden çok faydalı olacağını görüyorum. Sayın Bakanımız daha önce çalıştığım illerde illerin en hayati konularını çözen ve kabul ederleler mi bilmem hep bir ağabey yakınlığı oldu. kendilerine kalbi şükranlarımı iletiyorum.

ÜÇ YIL DAYANACAĞINA ON YIL DAYANSIN

Ben burada şunları söyleyebilirim artık laf etme dönemi bitti. Laf üretme yerine artık somut adımalrın atıldığı bir döneme girdik. artık iş üretiyoruz. Sayın Bakanımız geçen yıl yine bu günlerde Abant'ta güzel bir çalışma olmuştu. o toplantı sonrasında Yedigöllerimizle ilgili o bölgeyi sadece koruyabildiğimizi kullanmadığımızı söylemiştik Sayın Bakanımız günlerde söz vermişlerdi, sayın bakanımız sadece yedigöller için söz vermişti ama hem Yedigöller'in hem Taşkesti ve Aladağların projelerinin parasını koyduk. dedik ki biz şimdi yolları yaparsak olmaz şu kış mevsimi bir geçsin yazın yapalım bu yollarımız üç yıl dayanacağına on yıl dayansın. Milletin parasını zayi etmeyelim dedik. son bir müjde vererek konuşmamı tamamlamak istiyorum. Biz Karacasu'da daha önce 120 litre su bulduk dün ikinci kuyuda yapılan çalışma sonrası 150 litrelik bir su daha bulduk. Niyet iyi olunca Allah'da bol bol veriyor. Bölgeye yeni bir otel daha yapılacak o sözleşmeyi de imzaladık.

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu

Hakikaten gönül bağı olan Bolu'da sizlerle burada buluşmaktan büyük kucaklaşmadan duyduğum mutluluğu kelimelerle ifade etmem mümkün değil. Bolu'ya çok eskiden beri aşinayım. Teknik üniversitede doçentken SEKA'nın burada fabrikası vardı Boluların belki o zamanlar en büyük sanayi müessesiydi bende SEKA Genel Müdürlüğü'nde Baş müşavirdim ve sık sık Bolu'ya geliyorduk. Çevreyi sürekli kontrol etmek için arıtma tesisleri kurmak için Bolu'ya geliyorduk. Bu nedenlerle Bolu'ya karşı çok özel bir sevgim var. Zaten daha sonra DSİ Genel Müdürü olunca buradaki derlerin ıslahı konusunda yollarının yapımı konusunda destek verdik. Başkanımda biliyor arıtma tesisileri kurulurken de çok ciddi anlamda destekler verdik. Bolu hakikaten Dünya'nın incisi bir şehir. Böyle bir güzellik yok. Ben diyorum ki dünyada cenneti görmek isteyen varsa gelsin Bolu'ya diyorum. Orman ve Su İşleri Bakanı olarak Bolumuzun güzelliklerinin son derece farkındayız. Dolayısıyla bu çalıştayın faydalı olmasını diliyoruz.

GELİN BİZ BİR 2014-2019 YILINI KAPSAYAN 5 YILLIK PLAN YAPALIM

Biz burada bu Çalıştay esnasında bir karar alırken mutlaka plan hazırlamamız lazım. Ben devam edecek toplantıda sizlerden özellikle bu konuda ki teknik arkadaşlardan akademisyenlerden talebim şudur gelin biz bir 2014-2019 yılını kapsayan 5 yıllık plan yapalım. Tabi bu çalışmada başta valiliğimiz bakanlıklarımız Orman ve Su İşleri Bakanlığımız kültür ve turizm bakanlığı ve diğer bakanlıklarımız, belediyemiz, il özle idaremiz hepsini de dahil etmek istiyoruz. İnşallah kim neyi ne zaman yapacak ve kim bu işleri ne zaman bitirecek bunların sıralamasının yapılması lazım. Yatırdığımız paranın bir an önce faydaya dönüşmesi için ne gibi faydaların olacağını bu gün burada İnşallah görüşmüş olacağız. Ben bu konuda kararlıyım, bunu bir bakan olarak değil bir Bolu gönüllüsü bir nefer olarak yakından takip edeceğim. Arkadaşlarımız bilir benim en iyi özelliklerimden biri takiptir Bolu'yu hak ettiği noktaya getirmek için elimizden gelen gayreti gösterip yapılan çalışmaları takip edeceğiz.

ARTIK KAYBEDECEK VAKTİMİZ YOK

Turizm bizim için çok öneneli şuan 30 Milyar dolarlık gelirimiz var. Gün geçtikçe de daha da önemli hale geliyor. Burada bakıyorsunuz Türkiye'de özellikle deniz ve sahil turizmi daha önce önemliydi ama şimdi turistler yeni arayışlar içerisinde. Bizim bu konuda 50 Milyar dolarlık turizm gelirimiz olsun diye hedefimiz var. Bu hedefi gerçekleştirebilmek için dünyadaki bir takım temayülleri çok dikkatli takip etmemiz lazım. Dünya sahil turizmi yerine eko turizmine doğru kaymaya başlıyor işte tam bu kaymanın başladığı dönemde Bolu dünya turizminin merkezi olabilir. Bu bakımdan bizim bu fırsatı çok iyi değerlendirmemiz lazım. Bunun için elimizi çabuk tutmamız lazım. Artık kaybedecek vaktimiz yok.

ROTASI OLMAYAN GEMİNİN ULAŞACAĞI LİMAN YOKTUR

Bolu'nun önünü açmaya hazırız bir kere bunun planlanması lazım. Benim sizlerden ricam şudur rotası olmayan geminin ulaşacağı liman yoktur. Dolaysıyla bizim burada bir rota çizmememiz lazım. Bu konuda mutlaka bir eylem planı hazırlamış olmamız lazım. Kaynaklarımızı çok isabetli kullanmamız lazım. Elimizdeki kaynaklarımızı doğru şekilde yapmamız şart. Finans planlaması şart. Yani finans planlaması yapmazsak bölük pörçük işlerle neticeye varamayız. Yıl sonundaki desteklerimizi il özel idaremize aktaralım diye talimat verdik. Elbette eli boş dönemeyiz.

BOLU MERKEZ NEDEN OLMASIN?

Bolu'nun kalkınması için muazzam bir plan hazırlayalım. Tabi bu eylem planında hem tabiat korunacak şekilde hem de istihdam sağlanmış olmalı. Biz havanda su döversek kimseye bu işin bir faydası olmaz. Burada hedef refah seviyesinin artması ve istihdamın sağlanmasıdır. Bu işin sağlanması için mutlaka hedef koymamızda gerekiyor. Bolu'da Allah'a şükür turizm alanında yapılabilecek her türlü alan var. Bolu'nun diğer önemli kaynaklarından biride termal. Afyon'da bu işi bir kişi başlattı şuan belki 10 tane 5 yıldızlı otel var ve Afyon neredeyse Dünya'da termal turizmin merkezi haline geldi. Burası neden olmasın. Birde mutlaka kongre turizminin hayata geçmesi ve gerekli tedbirlerin bu yönde alınması gerekiyor. Bir kongre turisti diğer turizm alanlarından farklı olarak normal bir turistin getireceği paranın yaklaşık 5-6 katı kadar para getiriyor. Mümkünse Bolu'da kongre turizmini de açalım. Özellikle kalacak yer sorunun tabiatı tahrip etmeden yapılmalı. Bütün bu çalışmalar yapılırken sizlerden istirhamım ne olur elimizi çabuk tutalım arkadaşlar.

PARAMIZ BOL

Tanıtım konusunda bir takım eksikliklerimiz var. Tanıtım denilince illa broşürler demek değil. Tanıtımla ilgili ne yapılacaksa internet ve çeşitli araçlar var bunları yaparak ta çok güzel bir sonuç alabiliriz diye düşünüyorum. Sadece konaklama yatırım değil yöre insanına gelir getirecek bir takım imkanların ortaya çıkartılması gerekir. Bolu'da o kadar çok şifalı bitkiler var ki bütün ilaçlar bu şifalı bitkilerden elde ediliyor. Bizim şifalı bitkiler konusunda bir hamle yapmamız lazım. Bizim bu işi marka haline dönüştürmemiz lazım. Bizi bu konuda elimizden gelen bütün desteği vereceğiz. Bu konuda orman teşkilatındaki arkadaşlara bu vesile ile talimat verelim. Bu konuda da adım atalım. Bizim bu bitkilerimizi marka olarak sunmanın yoluna bakalım. Özellikle ajansa bu konuda bir görev düşüyor.Bir an önce bu projelerin hayata geçirilmesi gerekiyor. Bu işler için gerekli kaynaklar sunulacaktır. Paramız bol İnşallah. Eskiden faize giden paralar bu gün yatırıma dönüşüyor.

BELÇİKA'DAN DAHA BÜYÜK ALANI AĞAÇLANDIRDIK

Bu çalışmaların yanında bakanlık olarak ağaçlandırmaya çok önem veriyoruz. Şuana kadar on buçuk yılda 3 milyar fidanı toprakla buluşturduk. Aşağı yukarı 3 Milyon hektarlık alanı fidanlandırdık. Yani Belçika'dan daha büyük bir alanı ağaçlandırdık. Başkanım bilir bütün belediyelere proje getirdiklerinde ücretsiz fidan veriyoruz. Geçmiş dönemde üretilen fidan rakamlarının çok fazlasını daha az para daha az elemanla sağlıyoruz. Geçtiğimiz yıl 470 milyon adet fidan ürettik.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.