18/04/2024

Soğuk hava astımı tetikliyor

21 Aralık 2015 - 00:00
Soğuk hava astımı tetikliyor

Sağlık uzmanları mevsimin kışa dönmesiyle birlikte önemli uyarılarda bulundu.Astım hastalığının önemine dikkat çeken uzmanlar soğuk havanın astım için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.

Sağlık uzmanları mevsimin kışa dönmesiyle birlikte önemli uyarılarda bulundu.Astım hastalığının önemine dikkat çeken uzmanlar soğuk havanın astım için büyük tehlike oluşturduğunu söyledi.

Soğuk havaların astım ataklarının tetiklendiğine dikkat çeken Özel Çağsu Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzm. Nurhayat Topaloğlu, soğuk havada astım hastalığının etkileri ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

Astımı, solunum yollarının geçici kasılması şeklinde tanımlayan Uzm.Dr.Nurhayat Topaloğlu , astımın Türkiye'de yaklaşık nüfusun %5-7 sini etkilediğini belirtti. Dr.Topaloğlu, ‘'Astımın başlıca belirtileri kişi efor sarf ettiğinde ve yorulduğunda ortaya çıkan ya da toz, çeşitli kokular ve sigara dumanıyla tetiklenen nefes darlığı, öksürük, balgam, hırıltılı solunum ile göğüste sıkıntı hissidir'' dedi.

Astımın Risk Faktörleri Nelerdir?

Topaloğlu, astım gelişim riskini artırdığı düşünülen faktörleri şu şekilde sıraladı.

Aile Geçmişi

Aileden astım olan birileri varsa,o zaman riskiniz diğer insanlara göre daha yüksektir.

Toplumsal Cinsiyet ve Yaş

Astım yetişkinlere göre çocuklarda daha sık görülür. Erkeklerde kızlara göre astım olma riski daha yüksektir.

Alerjiler

Alerjenlere duyarlılık genellikle astımın gelişmesi için potansiyel bir belirleyicidir.

Sigara İçme

Sigara dumanı hava yollarını tahriş eder.Sigara içenlerin astım riski yüksektir. Anneler hamilelik sırasında sigara kullandıysa çocukta astım görülebilir. Ayrıca sigara dumanına maruz kalmak da astımı tetikler.

Hava Kirliliği

Dumana marus kalma astım riskini yükseltir. Büyük kentlerde yaşayanların astım riski daha yüksektir.

Aşırı Şişmanlık

Fazla kilolu veya obez olan çocuklar ve yetişkinlerin astım riski daha fazladır. Nedenleri belirsizdir.

ASTIMDAN KORUNMANIN YOLLARI

Soğuk havada burundan nefes alınmalı

Dr. Topaloğlu çöyle konuştu:''Astım hastalığında bazı durumlar ve maddeler tetikleyici özellikler taşır. Soğuk hava da bunlardan biridir.Isı düşmesi ile birlikte nefes alıp verme hızlanmakta ve bir süre sonra burundan alınan hava yeterli olmadığında,kişi ağızdan da nefes almak zorunda kalmaktadır. Oysa burnun fonksşyonu; havayı ısıtmak,nemlendirmek ve temizlemektir.Ağızdan alınan nefes ile soğuk hava doğrudan akciğerdeki alıcıları uyarır.Bu alıcılar da astımı tetikler.Soğuk hava ağızdan değil de burundan alındığında,damarların içinden geçerek ısınır. Bu nedenle astım hastalarının soğuk havalarda,ağız ve burnu içine alacak şekilde bir atkı le dışarı çıkmaları,ağızdan nefes almak zorunda kaldıklarında da havayı bu sayede ısıtarak solumaları, atakları önleyici önlemlerden biriridir''

Doğru tedavi planı ile ataklar önlenebiliyor

Bazı astım hastalarının sürekli ilaç kullanması gerekirken, bazı hastalar için böyle bir gerekliliğin söz konusu olmadığını söyleyen Dr.Topaloğlu, ‘'Astımı kontrol altına almaya yönelik ilaçlara başlandığında,hastanın herhangi bir sorunu kalmadığını düşünerek bunları doktoruna danışmadan bırakması uygun değildir. Koruyucu ilaçların doktor kontrolünde ve belirlenen sürelerde alınması, atakların oluşmasını engellemeye ve astımın kronikleşmesni önlemeye yardımcı olmaktadır.Nefes açıcı ilaçlar ise anlık kullanım açısından önem taşımaktadır' diye konuştu. Fatih ATABEY

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.