19/04/2024

ERKEN KANSER TANISI HAYAT KURTARIR

13 Şubat 2015 - 00:00
ERKEN KANSER TANISI HAYAT KURTARIR

Özel Fatma Hatun hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı, Uzm. Dr. Pınar Kemik, 4 şubat Dünya kanser günü dolayısı ile gazetemize yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi.

Haber: Ali Rıza Şahinoğlu

4 Şubat Dünya kanser günü pek çok örgütün ve kuruluşun ortak düzenlemiş olduğu kampanyalar ile, her yıl milyonlarca ölüme neden olan ve pek çoğu önlenebilir olan bu hastalıklara dikkat çekiliyor.

Dr. Kemik; "Özellikle ve sık görülen kanserler hakkında bilgi vermek ve toplumuzu bilinçlendirmek adına rahim kanseri, rahim ağzı kanseri ve yumurtalık kanserleri toplumumuzda sık görülen ve erken tanı ile yakalandığında tedavi imkanları olan jinekolojik kanserlerdir" dedi.

Hem yurt dışında hem toplumumuzda en sık görülen jinekolojik kanser, rahim kanseridir. Özellikle 40 yaş üstü bayanlarda daha sık rastlanmaktadır. Hastaların doktora başvurma nedenleri başlıca şunlardır;

"Adet kanamalarında sıklaşma, yoğun adet kanaması, adet gününden bağımsız düzensiz vajinal kanamalar, menapoz sonrası görülen lekelenmeler ya da vajinal kanamalar" Bazen de rutin jinekolojik muayeneler sırasında ultrasonda rahim duvarında izlenen düzensizlikler ya da kalınlık artışı görünümü de, rahim kanseri açısından hastadan şüphelenmemize neden olur. Kesin tanı koyabilmek için yukarıda bahsettiğim şikayetlerle başvuran hastalarda ve şüphe uyandıran klinik bulgular varlığında hastadan rahim içinden parça alınması önerilir. Kürtaj olarak da bilinen bu işlem hastanın isteğine göre anestezili ya da anestesiz yapılabilir. Hasta işlem sonrası aynı gün içinde taburcu edilir.

Rahim ağzı kanserinin en sık bulguları yine rahim kanserinin bulgularına benzerdir. Anormal vajinal kanama, adet kanamalarından bağımsız özellikle kötü kokulu ara lekelenmeler, ilişki sonrası lekelenmeler. Rahim kanserinden farklı olarak, rahim ağzı kanserinde ''servikal smear'' denilen (rahim ağzı kanser tarama testi), sağlık bakanlığının da desteği ile tarama programlarımız mevcuttur. Dünya sağlık örgütünün de önerisiyle; ilk cinsel birliktelik başlangıcından itibaren 21 yaşından sonra, sonuç iyi gelirse her 3 yılda bir tekrarlanması önerilir. Smear sonucu normal olmayan ya da jinekolojik muayene sonucu şüpheli bulgular saptanan hastalarda ileri tetkik ve tedavi yöntemleri uygulanır (kolposkopi, servikal biyopsi, leep işlemi, servikal konizasyon). Patoloji sonuçlarında anormal bulgu saptanılmayan ama erozyonu devam eden hastalara tedavi amaçlı krio-terapi (dondurma işlemi) veya koterizasyon ( yakma işlemi) uygulanabilir.

Yumurtalık kanserleri her yaşta görülebilmekle birlikte yine ileri yaşlarda daha sık ve tedaviye daha dirençli seyreder. Rutin jinekolojik kontrollerde ultrasonda saptanan şüpheli kitlesel lezyonlar sonrası yapılan operasyonlarla kesin tanı konulur. Hastalar genelde geçmeyen kasık ağrısı, adet kanamalarında düzensizlik, ara kanama ya da ilişki sırasında ağrı nedeniyle doktora başvurur.

Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı olarak, Bayan hastalarımızın yıllık jinekolojik muayenelerini yaptırmalarını, şüphelendikleri durumlarda doktorlarına erken zamanda başvurmalarını öneriyoruz. Her hastalıkta olduğu gibi erken zamanda saptanan kanser hastalıklarının tedavi şansı daha yüksek olmaktadır dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.