19/03/2024

KURBAN BAYRAMINDA KAZALARA DİKKAT!!!

Selman DOĞAN A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

20 Eylül 2015

Bir kurban bayramını daha huzur içinde ve kazasız geçirmek en büyük dileklerimiz. Kurban kesiminde bulunacaklara bazı önemli uyarılarımız var. Öncelikle bunlara dikkat edilmesinde fayda vardır. Öncelikle Çelik Eldiven kullanmak.

Her Kurban Bayramı'nda yüzlerce acemi kasap, sonu ölüme varabilen yaralanmalarla hastanelere koşuyor. Çelik Eldiven kullanmak ise en azından elde oluşacak yaralanmalara karşı koruma sağlıyor.

Geçen yıllarda yürürlüğe giren kanunla riskli meslekler sınıfına dahil edilen kasaplara çelik eldiven kullanma mecburiyeti getirildi. Çelik eldivenler 200 ila 350 liradan satılıyor.

Kurban Bayramı'nda sık görülen yaralanmaların kurban kesimi sırasında genellikle acemilikten kaynaklandığını belirten uzmanlar, bıçağın el ya da vücudun başka yerlerine kazayla temas etmesini yüzde 100 önlemek mümkün olmadığı için en azından eli koruyacak çelik eldiven kullanılması gerektiğini söylüyorum.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın kasaplar için hazırladığı risk kontrolü listesi belirli aralıklarla güncellenmeye devam edilirken, alınması gereken tedbirlerden biri de çelik eldiven oldu. Risk değerlendirmesine göre tehlikeli meslekler sınıfında yer alan kasaplara çelik zırhlı eldiven ve önlük giydirilerek, her yıl Kurban Bayramı'nda yaşanan kazaların bu sayede önüne geçilmesi önem arz etmekte.

İkinci önemli konu ise bıçak seçimi olup; kör bıçaklar, fazla keskin çift taraflı bıçaklar, küflenmiş bıçaklar ince ve sivri bıçaklar kullanılmamalıdır. Vatandaşları kurbanda kullanılması gereken bıçaklara göre de , "Küçük baş kurbanlık kesecekler 1 ve 2 numaralı bıçak kullanmalılar.

Küçük baş hayvan kesecekler büyük bıçak kullanırsa yaralanmalara sebep olabilirler. Büyük baş hayvan kesecekler de 3 ve 4 numaralı bıçak kullanmalılar.

Kesim yapacak kasaplardan kastedilen vergi mükellefi olan ve kasap dükkanları olan meslek erbabıdır. Dükkanı olan ve vergi mükellefi olarak çalışan kasaplar, SGK mevzuatına göre 4/B (Bağ-Kur) sigortalısı olmak zorundadırlar. SGK' ya 4/B (Bağ-Kur) sigortalısı olarak prim öderler. Kasaplar, ister dükkanlarında yaptıkları işle ilgili olsun isterse kurban dolayısıyla dışarıda mesleklerini icra ederken bir kaza geçirmeleri halinde geçirdikleri kaza iş kazası kapsamında değerlendirilir. Eğer geçirdikleri kaza sonucunda mesleklerini icra edemedikleri günler olursa yani SGK tarafından yetkilendirilmiş hekim yada sağlık tesisleri tarafından istirahat raporu verilmişse raporlu oldukları günlerde SGK tarafından sağlanan haklardan yararlanırlar.

Kasaplar ister işyerlerindeki işleri yaparken isterse kurban dolayısıyla dışarıda yaptıkları işler dolayısıyla yanlarında yardımcı eleman çalıştırmaları halinde yanlarında çalıştırdıkları kişileri sigortalı yapmaları gerekmektedir. Kasapların yanlarında çalışan kişiler 4/A(SSK) kapsamında sigortalı sayılırlar. Kasaplar Kurban Bayramı dolayısıyla yanlarında çoğu zaman geçici yardımcı eleman çalıştırmaktadır. Kasaplar tarafından çalıştırılan kişiler günü birlik yada geçici olarak çalıştırılsa bile mutlaka SGK' ya bildirimi yapılarak sigortaları tesis edilmeleri gerekmektedir. Çünkü bu kişiler bayramda kurban kesme sırasında yaralanmak suretiyle kaza geçirirlerse, geçirdikleri kaza iş kazası sayılacaktır. Geçirdikleri kaza sonucunda SGK tarafından yetkilendirilmiş hekim yada sağlık tesisleri tarafından istirahat raporu verilmişse raporlu oldukları günlerde SGK tarafından sağlanan yardımlardan yararlanmayı hak ederler. SGK' nın bu durumdan haberdar olması halinde eğer kaza geçiren kişi kasap tarafından sigortalı yapılmamışsa hem sigortasının tesis edilmemesinden dolayı idari para cezası uygulaması yapılır hem de yapılan yardımlar işveren konumda olan kasaptan geri alınır. Bayram gelmeden kasapların Kurban Bayramı dolayısıyla ilave olarak çalıştıracakları kişileri belirleyip en az bir gün önceden sigorta girişlerini yaptırmalarını tavsiye ediyorum.

İŞ KAZASINDAN ELDE EDİLEN HAKLAR;

Hem kasap hem de kasabın yanında çalışan işçisi konumundaki yardımcısı, Kurban Bayramında işlerini yaptıkları sırada kaza geçirmeleri halinde geçirdikleri kaza iş kazası sayılacağından, sosyal güvenlik mevzuatı gereği iş kazasından sağlanan haklardan da yararlanacaklardır.

Geçirilen iş kazası sonucu kasap yada yardımcısına SGK tarafından yetkilendirilmiş hekim yada sağlık tesisleri tarafından istirahat raporu verilmişse raporlu kalacakları her gün için geçici iş göremezlik ödeneği yani rapor parası alacaklardır. Eğer kaza büyükse ve uzuv kaybı meydana gelmişse bu defa sigortalılara meslekte kazanma gücünün %10 dan fazlasını kaybetmesi şartıyla sürekli iş göremezlik geliri bağlanacaktır. Sürekli iş göremezlik geliri almayı hak eden sigortalı, çalışsa da çalışmasa da bu geliri almaya devam edecektir. Hatta sigortalının ölümü halinde söz konusu gelir, hak sahibi eş yada çocukları tarafından alınmaya devam edilecektir. Eğer kaza geçiren sigortalı, çalışma gücünün %60 ın dan daha fazlasını kaybetmişse bu defa sigortalıya 1800 gün prim ödemek ve 10 yıldan beri sigortalı olmak şartıyla malullük maaşı bağlanır. Bu hakları alma şartlarını taşıyan kişiyi işvereni konumundaki kasap, sigortalı olarak çalıştırmıyorsa, SGK tarından verilen ödenek, gelir yada maaşlar işveren kasaptan, rücu yoluyla geri alınır.

Son olarak da dikkat edilmesi gereken en önemli hususta Trafik Kazalarıdır. Aşırı hız yapılmamalı, uykusuz araç kullanılmamalı, trafik işaret ve işaretçilerine dikkat edilmesi sevdiklerimizin can ve mal kayıplarını ortadan kaldıracaktır.

Kurban Bayramınızı en içten dileklerimle kutlarım. Kazasız ve güzel bir bayram geçirmenizi dilerim. İYİ BAYRAMLAR.

Sorularınız İçin: www.selmandogan.com.tr , selmandoganigu@gmail.com

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarın diğer yazıları