19/03/2024

ÖĞRENCİ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ, UZMAN GÖZÜYLE

Selman DOĞAN A SINIFI İŞ GÜVENLİĞİ UZMANI

1 Ekim 2015

28 Eylül 2015 tarihi itibariyle yeni eğitim ve öğretim yılına yaklaşık 18 Milyon öğrenci ve 900 yüz bin öğretmen ile başladık. Yeni eğitim ve öğretim yılı hepimize hayırlı uğurlu olsun. Ancak öğrencilerin güvenlik ve sağlığını tehdit eden bazı önemli tehlikelere hepimizin dikkat etmesi önemlidir. Bu yazımızda alınabilecek küçük ve detaylı önlemlerle bu tehlikeleri minimize etmek mümkün. Öğrencilerimizi tehdit edebilecek tehlikeler;

1-) Öğrenci Çantaları; Öğrencilerimizin taşımış oldukları çantaların ağırlıkları çok önemli olup, çok ağır olabilecek çantaları sürekli sırlarında taşımaları, onların nazik kas ve iskelet sistemine kalıcı hasar verebilecektir. Velilerimiz ve öğretmenlerimiz bu konuda dikkatli olmalıdırlar.

2-) Trafik ve Yol Güzergahları; Öğrencilerimizin bir kısmı okul servisi, bir kısmı velilerin araçları ve bir kısmı da yaya olarak okullarına ulaşmağa çalışmaktadırlar. Burada öncelikle öğretilmesi gereken husus yaya geçitleri ve okul önlerinde dikkatli olunması gereken hususlar. Öğrencilerimize kaldırımdan yola hareket etmeleri esnasında kontrol unsurları öğretilmesi, ülkemizde meydana gelen trafik kazalarından öğrencilerimizin korunmasına yardımcı olacaktır. Trafik lambalarının renk ve anlamlarının bir an önce gerek veliler ve gerekse öğretmenler tarafından öğretilmesi pek çok tehlikeyi önleyecektir.

3-) Sürücüler; Okul önlerinden geçişlerde her an öğrencinin yola çıkacağı düşünülerek sürücüler hızlarını limitlerin de altına indirmeli. Her an fren yapıp durma pozisyonlarını korumalarıdır. Özellikle okul servislerinin ön ve arkalarından öğrencilerin ani yola fırlayabilecekleri hesap edilmelidir. Okul önlerine düzensiz park edilmemesi de önemli bir unsurdur. Yayaların ve öğrencilerin görüş mesafelerini düşürecek büyük ebatlı araçların okul önlerinde park etmemesi gereklidir. Bu konuda kolluk kuvvetleri (Polis) hassas olmalıdır.

4-) Servisler; okul servisleri denetimleri arttırılmalı. Servis araçlarında uyarı işaretleri olmalı, emniyet kemerleri aktif olmalı ve ayakta öğrenci alınmamalıdır. Servis araçlarında bayan hostes bulunması, özellikle ilkokul çağındaki çocukların emniyeti için çok önemli bir unsurdur. Servis araçları kapıları istem dışı kapanmalara engel olmalı ve ani sıkışmalarda geri açılabilir özellikte olmalıdır. Servis araçlarında taşınan öğrencilerin bilgileri ve sayıları güncel olarak tutulmalı, eksikliklerde ve olabilecek sıkıntılarda acil olarak, yetkililere haber verilmelidir. Servis durakları emniyetli alanlarda oluşturulmalı. Bunların dışındaki yerlerde servislerden öğrenci inişi ve bindirilişi yapılmamalıdır. Servis duraklarına park edilmemeli. Uzun süreli beklemeler yapılmamalıdır.

5-) Okul merdivenleri; Okul koridor ve merdivenlerinin kaygan materyalden yapılmaması gerekli. Kaygan noktalar yolluk, burunluk vb. gibi kayma ve düşmeleri engelleyici ek materyaller konuşlandırılmalıdır. Öğretim binalarında, kolay algılanabilir konumda en az iki ana merdiven planlanmalıdır. Bina içi merdiven kol genişliği en az 2.00 m. olmalı, kova genişlikleri 20 cm.den fazla olmamalıdır. Merdiven rıht yüksekliği en fazla 17 cm., basamak genişliği en az 29 cm. olmalıdır. Konsol merdivenlerden kaçınılmalı, bütün merdivenlerin (yangın merdivenleri dâhil) bodrum kata indirilmesi sağlanmalıdır.Merdiven parapetleri betonarme olmalı, yükseklikleri h = 90 cm., üzeri küpeşte ve galeri parapet yükseklikleri h = 110 cm., üzeri korkuluk olacak şekilde düzenlenmelidir. Küpeşte, katlar boyunca kesintisiz olmalıdır. Korkuluklar; kaymayı, düşmeyi, tırmanmayı engelleyecek şekilde düzenlenmelidir. Galeri yapılması tercih edilmemeli, yapılması halinde geniş açıklıklardan kaçınılmalı ve parapetleri betonarme yapılmalıdır. Engelli rampalarının eğimleri en çok % 6, genişliği en az 152,5 cm. olmalıdır. Bina dışı merdiven ve rampalarda kaymayan malzemeler tercih edilmelidir.

6-) Kapılar; Derslik kapıları kanat genişliği 1.00 m.den az olmamalı ve koridora doğru 180 derece açılmalıdır. Ana giriş kapıları dışarı doğru açılmalı, çarpma, döner kapı ve eşik kullanılmamalıdır. Koridorların aydınlanmasına imkân vermek için derslik kapılarının üstünde bant pencere yapılmalıdır. Camlı kapıların alttan 90 cm. bölümü dolu ( alüminyum lambri veya panel) olmalıdır. Merdivenlerin ve rampaların bitiş ve başlangıç noktalarına doğru açılan kapı yapılmamalıdır. Tuvalet giriş kapılarının kanat genişliği 90 cm., kabin kapıları kanat genişliği 80 cm.den az olmamalıdır.

7-) Seyyar Satıcılar ve Kimliği Belirsiz kişiler;

Okul önlerinde seyyar satıcıların bulunmasına ve konuşlanmasına izin verilmemelidir. Öğrencilerin, sadece okulca denetlenen kantinlerden faydalanmaları sağlanmalıdır. Okul önlerinde ve okul içine kimliği belirsiz ve öğrencilere kötü alışkanlıklar oluşturabilecek, kötü niyetli insanlar hemen polise ihbar edilerek, okul yakınlarından derhal uzaklaştırılmalıdır.

Devamı gelecek yazımızda…

NOT: Bolu'muzun Mimarı İZZET BAYSAL'ı rahmetle anıyoruz. Unutmadık, unutmayacağız.

Sorularınız için: www.selmandogan.com.tr

selmandoganigu@gmail.com

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarın diğer yazıları