07/09/2024

Türkiye"EKMUD" Derneği'nin "SEMPOZYUM"undan

Mustafa COP

Mustafa COP
16 Haziran 2019

TIP dünyasından, Türkiye ”EKMUD” Yönetim Kurulu Başkanı “Prof. Dr. Canan AĞALAR” ve yönetim kurulundaki çok değerli hekim arkadaşlarının 15 Haziran 2019 Cuma günü sabahı Bolu ”Karpalas” Oteli’nin toplantı salonunda başlayan ”TANI VE TEDAVİSİNDE ZORLANDIĞIMIZ ZOONOTİK HASTALIKLAR” Sempozyumu dolayısıyla düzenledikleri “Basın Toplantısı” na da dostlarla birlikte iştirak ettik. Nezih bir toplantıydı. Tüm emeği geçenleri kutluyoruz.

“Konu”; Ülkemiz ve Bolumuz için de çok önemli… ”ORADAYDIK”...

EKMUD “Türkiye Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Derneği”;

2006‘da enfeksiyon hastalıkları ve klinik mikrobiyoloji uzmanlarının uzmanlık alanı ile ilgili tüm konularda karar sahibi ve tek yetkili olduğu bir dernek kurulması amacıyla “ANKARA” da kurulmuş bir meslek örgütü, ”STK”... Çok değerli üyeleri var. Tanıştık. Konuştuk. Sorduk. Bilgilendik. Bilgilerimizi de güncel olarak kamuoyu ile paylaşmak üzere hep beraber doğru bilgileri tazeledik ve gözden geçirdik de. Teşekkürler.

İLİMİZDEKİ bu önemli bilimsel toplantıda alanında uzman olan hekim konuşmacılar ile hem bölgemiz, hem ülke, hem de dünyada halen tanı ve tedavisinde zorlanılan zoonotik hastalıklar gündeme getirildi ve farkındalık oluşturmak amacıyla da tartışıldı.

DOSTLAR... Okurlar... ”EKMUD” cular Bolu’da yayınladıkları “BASIN BİLDİRGESİ” ile de tüm ülkeye önemli cümlelerle de seslendiler. “OKUYORUZ”...

“İNSANLARA HAYVANLARDAN BULAŞAN BAKTERİYEL, VİRAL, MANTAR VE PARAZİTER HASTALIKLARA ZOONOTİK HASTALIKLAR DENİR.“

“Dünyada hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklar tüm enfeksiyonların üçte ikisini oluşturmaktadır. ZOONOZ olarak nitelendirdiğimiz bu hastalıkların İNSANLARA BULAŞMASINDA vektör sinek, kene, fare gibi yabani hayvanlar ve EVCİL HAYVANLAR olabilir. SITMADA SİVRİSİNEK, KIRIM KONGO HEMORAJİK ATEŞİ denilen hastalıkta ise KENELER ‘mikropları’ İNSANLARA BULAŞTIRMAKTA aracı görevi görmektedir. ZOONOTİK HASTALIKLAR ülkelere, iklime, VEKTÖRLERE GÖRE değişkenlik gösterirler. BÖLGEMİZDE BRUSSELOZ, KİST HİDATİK, Q ATEŞİ, LYME, KIRIM KONGO VE HANTA VİRÜS GÖRÜLMEKTEDİR“ de diyorlar.

Oturum başkanlığını duayen “Prof. Dr. EMİN TEKELİ” Hoca’nın çok güzel bir şekilde yaptığı '1. Oturum'u da basın mensubu dostlarla birlikte izledik. Bu oturumda “GASTROİNTESTİNAL ZOONOZLAR” ana başlığı altında 4 kadın bilim insanı hekim tarafından bilgiler haziruna aktarıldı, anlatıldı, bilimsel olarak sunuldu ve “SUAL” lerimiz de cevaplandı. Bu bilimsel ”SEMPOZYUM” un bu oturumundaki “bildiriler” de şunlardı:

1. “ERZURUM ATATÜRK ÜNİVERSİTESi”nden “DR. EMİNE PARLAK”... ”KİST HİDATİK”

2.”DÜZCE ÜNİVERSİTESİ”nden ”DR. NEVİN İNCE”... “FASİOLA HEPATİKA”

3.”ANKARA ONKOLJİ HASTANESİ”nden ”DR. DUYGU MERT”... ”SİSTİSERKOZİS”

4.”BALIKESİR ÜNİVERSİTESİ”nden ”DR. YEŞİM ALPAY”... ”DİĞER PARAZİTOZLAR”

Sağlığımız için uğraş veren bu çok değerli “derneğin” tüm yöneticilerini kutluyor, Türkiye çapındaki daha büyük organizasyonlarını da “İZZET BAYSAL KENTİ, TABİATIN KALBİ, GASTRONOMİ ŞEHRİ BOLU” ya bekliyoruz.

Bizler de önerileriniz doğrultusunda suya sabuna dokunmaya devam edeceğiz efendim. Memnuniyetle...

Saygılarımızla…

SELAM ve MUHABBETLE... MUVAFFAKİYETLE...

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarın diğer yazıları