29/03/2024

SESİNİZ BAYRAMLIĞINI GİYSİN!

23 Ocak 2014 - 00:00
SESİNİZ BAYRAMLIĞINI GİYSİN!

Elginkan Vakfı Meslekî ve Teknik Eğitim Merkezi’nde verilen eğitimlerden yüzlerce kişi yararlanıyor. Her türlü kursun verildiği vakıfta verilen eğitimin yanı sıra amaç farkındalık oluşturmak.

Elif SARIHAN

Elginkan Vakfı Meslekî ve Teknik Eğitim Merkezi'nde verilen Doğru ve Etkili Konuşma kursu için Özel Çağsu ve Özel Fatma Hatun hastanesi personeli ve Özel Fatma Hatun Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Fatma Demir'de hazır bulundu.

Memleketim Bolu Gazetesi olarak Doğru ve Etkili Konuşma kursunu ve kursta geçirdiğimiz 6 saati değerlendirmek istiyorum… Hastane personeli olarak 50 kişi ve özel olarak gelen 27 kişi ile kursun verileceği salonda eğitimi verecek hocayı beklemeye başladık. Biranda Orhan Veli'nin o müthiş mısraları söylenmeye başladı; ""Yazık oldu Süleyman Efendiye "Mısra-i meşhurunun mübdii.. Duydum ki merak ediyormuşsunuz, Hususi hayatımı, Anlatayım: Evvela adamım, yani Sirk hayvanı falan değilim. Burnum var, kulağım var, Pek biçimli olmamakla beraber. Bir evde otururum, Bir işte çalışırım. Ne başımda bulut gezdiririm, Ne sırtımda mühr-ü nübüvvet. Ne İngiliz kralı kadar Mütevaziyim…" diye devam eden o mısralar. Gözümüzde canlandırdığımız kurs için fazla etkileyici bir giriş olmuştu. Herkes bir anda ‘ne oluyor' dercesine kafasını çevirdi Eğitim Uzmanımız Nuran Arlı ile tanışmamız böyle oldu. Kursta geçirdiğimiz 6 saati tarif etmem mümkün görülmüyor. Kelimelerin telaffuzu, şiirler, konuşma organlarımızın ısınması, nefes alma teknikleri, germe esneme ve pek çok çalışma. Yazmam gereken o kadar çok şey var fakat kısaca değineceğim. Yüreğimizle konuşmamız gerektiğini öğrendik. Duyguların, doğru nefesin konuşmada ne kadar önemli olduğunu fark ettik. Konuşmamızdaki zarafetin bütün bedenimize nasıl yansıdığını bizzat keşfettik. Yazımı ve okunuşu arasındaki fark dağlar kadar olan kelimeleri görünce şaşkınlığımızı gizleyemedik. Kelimelerin doğru telaffuzu, doğru vurgu, tonlama, duruş, bakış hepsinin çok önemli olduğunu ama en önemlisinin içtenlik ve samimiyet olduğunu öğrendik. Gülümsemenin hayatımızda neleri değiştirebileceğine bizzat şahit olduk. Kursun ilk dakikalarında resmi toklaşmalar yaşanırken ilerleyen saatlerde sarılmalara bol kahkahalara şahit olduk. Ve daha pek çoğu… Benim yazmak istediklerim çok ama birazda Eğitimiz Uzmanımız Nuran Arlı'nın gözlemlerini aktarmak istiyorum. Arlı, eğitimle ilgili olarak şu düşüncelerini bizimle paylaştı;

"GELEN İNSANLARA AYRI AYRI TEŞEKKÜRÜ BORÇ BİLİYORUM"

"Gerçekten çok güzel bir eğitimdi. Güzel olmanın ötesinde katılımcılar o kadar güzeldi ki, zaten çok güzel bir düşünceyle gelmişlerdi. Farkındalık eğitimi olarak planlansa da o insanlar istekli olarak geldikleri için bunu zaten başarmış bir şekilde başlamış olduk. Bu nedenle ben Özel Çağsu ve Fatma Hatun Hastanesi yetkililerine, diğer üçüncü grup olarak özelden gelen insanlara ayrı ayrı teşekkürü borç biliyorum. Türkçe adına Türkçemiz adına herkese yürekten teşekkür ediyorum. Ama onun ötesinde hastane yetkililerinin böyle bir şeyi düşünüp de hastane çalışanlarını oraya getirmeleri hele birde eşlik etmelerini çok daha takdire şayan bir durum olarak görüyorum. Hem personel kendi aralarında çok güzel yakınlaşmış oldu. İlk etapta birbirleriyle çok fazla konuşamayan, selamlaşmayan, ayrı ayrı oturmuş olan o 78 kişilik grup bir anda ekiplerin tanışmasıyla ilk anlardan sonra inanılmaz samimi oldu. Bunu karşılıklı olarak gözlemledik. Arka grup ön grupla, ön grup arka grupla herkes birbiri ile haşır neşir oldu. İlk toklaşmanın ardından birbirleriyle kucaklaşmaya başlayan bir grup oluştu. İlerleyen dakikalarda sahne tecrübeleri arttı. Sahneye çıkmak istediler, sahnede bulundular. Hatta çok utangaç olan bir arkadaşımız örneklememizde rahatça kullanabiliriz Almanya'dan gelmiş olan arkadaşımız rahatça sahneye çıkıp ‘sizi seviyorum' diyebildi. Bunlar çok güzeldi. Dediğim gibi çalışma arkadaşlarının orada olup ta birbirleriyle daha çok temas kurmaları, birbirlerini daha yakından tanımaları iş hayatına da başarı getirecektir."

"GÜLÜMSEME BULAŞICIDIR"

"Bunun yanında hastane çalışanları için güler yüz çok önemli bir şey. Güler yüz, gülümsemek, bir bakışla, gelen hasta dediğimiz kişilere bakabilmek onlara intizamlı bir şekilde cevap verebilmek saygının en büyük işaretlerinden biri. Unutmamak lazım önce kendimize olan saygının işaretlerinden biri. Ardından ikinci kişiyi de daha iyi hissettireceği için onun için de bir kazanç. Bu nedenle birbirimize karşılıklı gülümseyelim. Gülümseme bulaşıcıdır. Saygı ile birbirimize bakalım. Güzel ifadelerle bakalım. Güzel sözler kullanalım. Bütün bunları içeren davranış biçimini sergiledik hep birlikte. Yürek yüreğe çok güzel bir çalışma olduğunu düşünüyorum. İyi bir atölye çalışmasıydı. Ümit ederim sonraki günlerde de bu çalışmalara devam ederiz."

"ÇANTALARINDA MUTLAKA SÖZLÜK TAŞISINLAR"

"Sadece bu 78 kişinin kaynaşması sağlanmış olmadı. Aynı zamanda kursa gelenler sahneye çıkmış olmanın rahatlığını elde etmiş olmadılar. Bunların yanı sıra doğru nefes alma teknikleri üzerinde çalıştık. Yanlış nefes alma biçimlerini gösterdik. İkisi arasındaki farkları gösterdik. Doğru nefesin ardından doğru sesin çıkabileceğini ve bunun önemine değindik. Ses organları üzerine güzel egzersizler yaptık. Bunlarda çok faydalı olacak onların hayatları için. Yine aynı şekilde boğumlama çalışmaları yaptık. Yaklaşık 150'ye yakın kelime üzerinde çalıştık ki bu kelimelerin çoğunu hatalı telaffuz ediyoruz. 20'ye yakın kelimeyi doğru telaffuz ettiğimizi belirledik. Eğitim bittiğinde herkes bu kadar kelimenin doğru telaffuzunu ve doğru söylenmesi gerektiğinin farkına vararak ve öğrenerek çıkmış oldular. Vurgu, tonlama, durak bunlar üzerinde çalıştık. Bolca şiir okuduk, düz yazı üzerinde çalıştık. Güzel keyifli bir çalışmaydı. Algısı yüksek bir gruptu. Bu grup eminim iş yerinde çok başarılı olacaktır. Gruptaki bütün arkadaşlarımıza ayrı ayrı başarılar diliyorum. Bu kelimeleri unutmamalarını diliyorum. Çantalarında mutlaka sözlük taşısınlar. Bol bol kitap okusunlar kelime hazinelerini geliştirsinler. Boğumlama çalışmalarını bol bol tekrar etsinler. "

"GÜLÜMSEMELERİMİZ BULAŞTI VE KAHKAHAYA DÖNÜŞTÜ"

"Gülümsemek hayat, su gibi. Gülümsemek hakikaten bulaşıcı. Dikkat ederseniz üç ayrı grup olmamıza rağmen önce birbirimizle tokalaştık, karşılıklı birbirimizle bakıştık. Gülümsedik. Gülümsedikçe gülümsemelerimiz bulaştı ve kahkahaya dönüştü. Sonra birbirimize sarılmaya başladık. O elektrik o kadar güzel devam etikti ardından sahneye kadar gelmeye başladı. Sahnede başka çalışmalara kadar uzadı. Tabiî ki gülümsemenin bize getireceği katkılar çok büyük. Hastane personeli de bir hastayı gülerek kabul ettiği zaman o hastanın günü çok farklı geçecektir. Hafta sonunda adımız Türkçeyi doğru ve etkili konuşmaktı belki ama bunun içine tüm insan ilişkilerini dahil ederek ve bunu paylaşarak bu işi yapmaya çalıştık. Herkesin çok mutlu olarak gittiği yüzlerinden belliydi."

Konuşmak, doğru konuşmak, etkin konuşmak, hislerimizle, yüreğimizle konuşmak çok önemli. Konuşma organlarımızın durumu sesimizin ahengi, pürüzsüzlüğü zarafetimizi etkiliyor. Son söz olarak şunu söyleyebiliriz, gülümseme yüzümüzden eksik olmasın, sesimiz her daim bayramlığını giysin.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.