18/04/2024

Mide Kanseri Tehdidine Karşı Sağlıklı Beslenme Şart

6 Nisan 2016 - 16:33
Mide Kanseri Tehdidine Karşı Sağlıklı Beslenme Şart

En sık görülen kanser türlerinde 4. sırada yer alan mide kanserine, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişi yakalanıyor.

En sık görülen kanser türlerinde 4. sırada yer alan mide kanserine, Türkiye’de her yıl yaklaşık 20 bin kişi yakalanıyor. Özellikle yaşlılarda ve erkeklerde görülme sıklığının daha fazla olduğunu söyleyen Özel Çağsu Hastanesi Genel Cerrahi Bölümü’nden Op. Dr. Sedat Sadal  mide kanserine yol açan nedenler ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi verdi.

 “YILDA YİRMİ BİN KİŞİ MİDE KANSERİNE YAKALANMAKTADIR“

Karadeniz Bölgesinde mide kanserinin görülme oranın daha fazla olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Sedat Sadal , şunları söyledi;

“Karnın sol üst bölgesinde mide bulunur. Nedenlerinde bahsedeceğimiz çeşitli sebeplerden dolayı midenin mukoza zarından tümörler gelişebilir. Bu tümörlerden kötü huylu olanları kansere neden olur. Mide kanseri sıklıkla midenin küçük kenarında ortaya çıkar. Mide kanseri, en çok görülen kanser türüdür. Ülkemizde,  yaklaşık yılda yirmi bin kişi mide kanserine yakalanmaktadır. Erkeklerde, mide kanserine yakalanma riski daha fazladır.  Yaşlılarda, mide kanseri daha fazla görülür. Dünyada bu hastalığı en çok görüldüğü yerler, Japonya ye Cin gibi Uzakdoğu ülkeleri ile kuzey Avrupa Ülkeleri ve Güney Amerika'daki Kolombiya, Kosta Rıka gibi ülkelerdir. Bu coğrafi farklılıklar, mide kanserinde genetik faktörlerin rol oynadığını göstermektedir. Ülkemizde, Karadeniz bölgesinde mide kanseri diğer bölgelere göre biraz daha fazladır.

“MANGAL KANSER RİSKİNİ ARTTIRIR”

Mide kanserinin görülmesinde, beslenme önemli bir yer tutmaktadır. Tuzlu besinleri aşırı tüketmek, sebze ye meyve beslenmesinde yetersizlik, beslenme ile ilgili, en sık görülen kanser nedenlerindendir. Nitrat ve nitrat tuzları midede kanserojen maddeye neden bilmektedir. Ülkemizde mangal eti önemli bir yer tuttuğundan etin tuzlanması ve pişerken yanması kansere yol açabilir. Çünkü yanmış et kanserojen madde içerir. Çiğ etle beslenmek de ayni kanser riskini arttırır.

“SİGARA İÇENLERİN KANSER OLMA İHTİMALİ 6 KAT DAHA FAZLADIR”

Midede gastrit ya da ülsere neden olan, H.pylori bakterisi kansere neden olabilmektedir. Bu bakteriyi ortadan kaldırmak, kanser riskini azaltır. Sigara kullanmak, mide kanserine yakalanma ihtimalini 6 kat artırmaktadır. Sigara, midede iltihap oluşmasında rol oynar. Ayni alkol tüketimi de mide kanserinin nedenlerindendir. Birinci dereceden akrabalarında mide kanseri görülenlerde, kanser riski artmaktadır. Kalıtsal faktörler, mide kanserinin gelişmesinde etken faktördür. Beslenme önemli bir faktör olduğundan, sosyoekonomik düzey de kanserin oluşmasında etkilidir. Ayrıca çevre şartları, geçirilmiş bazı hastalıklar, mide ameliyatı kanserin sebepleri arasında yer alır. Erken mide kanserinde belirti olmaz. Risk taşıyan kişilere yapılan endoskopik incelemeyle hastalık teşhis edilebilir. Mide tümörü olan kişilerde gıda akışının engellenmesi sonucu ya da tümörün yayılması sonucu belirtiler ortaya çıkar.

 

“MİDE KANSERİNDE EN ETKİLİ TEŞHİS YÖNTEMİ ENDOSKOPİDİR”

Hastaların yarısında elle muayenede bir kitle hissedilir. İştahsızlık ve bunun sonucunda kilo kaybı görülmesi ve yemekten sonra rahatsızlık hissi ye mide şişliği,  bulantı, kusma, mide kanseri olan kişilerin büyük bir kısmında kansızlık da yorgunluk, mide ya da bağırsakta kanama olması gizli şekilde seyredebilir. Mide kanserinde en etkili teşhis yöntemi endoskopidir. Ucunda kamera olan bir boruyla mideye girilir. Doktor, midenin her yerini rahatlıkla görebilir. Tümör oluşumu varsa gözlenebilir. Kesin teşhis konması için midenin şüphelenen yerlerinden parça alınır ve mikroskobik olarak incelenir. Kanser hücreleri mikroskopta rahatlıkla gözlenir.

“MİDE KANSERİNİN TEDAVİSİ AMELİYATTIR”

 Yapılan ameliyatla mide ve çevresindeki lenf düğümleri çıkarılır. Çünkü sadece tümörlü almak bir ise yaramaz. Kanserin sekline göre, bundan sonra ilaç tedavisi (kemoterapi) uygulanır. Hastalığın seyrine ye şiddetine göre doktor tarafından hastanın durumu da göz önüne alınarak yapılır. Bazen ileri evre mide kanserlerinde (karaciğer ve uzak organlara yayılım yapmış)ameliyat öncesi ilaç tedavisi uygulanarak tümörün, metastazların küçülmesi sağlanıp ( Neoadjuvan kemoterapi) sonrasında ameliyat uygulanmaktadır.

Tedaviden sonra hastalar tümörden kurtulur. Fakat kanser nüksedebilir. Bundan sonraki amaç hastalığın tekrar ortaya çıkmasını önlemeye çalışmaktadır. Tedavide istenmeyen sonuçların oluşumunun önüne geçmek gerekir.” Selda Selin SAY

 

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.