30/04/2024

MEVCUT SANAYİ NE OLACAK?

20 Şubat 2014 - 00:00
MEVCUT SANAYİ NE OLACAK?

Memleketim Bolu Gazetesinin sanayi esnafını ziyaretleri sırasında mevcut sanayinin ne olacağı, dükkan bedellerinin nasıl belirleneceği sık sorulan sorular arasındaydı. Mevcut sanayinin ne olacağını, sanayi esnafını nasıl bir sürecin beklediğini Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz anlattı.

Haber: Elif SARIHAN

Memleketim Bolu Gazetesi olarak sanayi esnafını ziyaret ederek yeni sanayi sitesi hakkındaki görüşlerini sormuştuk. Esnafın yüzde 99'u projeye olumlu bakarken mevcut sanayinin durumunun ne olacağı esnafın merak ettiği bir soruydu. Mevcut sanayi ile ilgili planlananları Belediye Başkanı Alaaddin Yılmaz'a sorduk. Yılmaz, "Bu konuda vatandaşın lehine bütün yetkilerimizi kullanacağımızı vatandaşımızın bilmesini istiyorum" dedi ve devam etti;

"Şuanda TOKİ ile yaptığımız anlaşma gereği Bolu'nun avantajında Bolu'nun geleceğinde ne gerekiyor ise, şehircilik anlamında ne gerekiyor ise, ticaret anlamında ne gerekiyor ise TOKİ bir planlama yapıyor. Bu planlama yapılırken de oradaki insanların fikirleri alınacak. Bolu'nun gerçekleri, Bolu'nun ihtiyaçları göz önüne alınarak bu planlama yapılacak. Sanırım seçim öncesi de avam proje çıkmış olacak.

"VATANDAŞIN LEHİNE BÜTÜN YETKİLERİMİZİ KULLANACAĞIZ"

Vatandaşlarımızı rahatlatmak için şunu söyleyeyim. Bu bir ticari proje. Yap-Sat karşılığı yaptırılacak bir proje. Dolayısıyla TOKİ çok akıllı hareket etmek durumunda ve buradan para kazanmak zorunda. TOKİ'nin buradan para kazanabilmesi için de belediyeden istekleri olacaktır düzenleme, kat gibi. Bu konuda vatandaşın lehine bütün yetkilerimizi kullanacağımızı vatandaşımızın bilmesini istiyorum. Tek amacımız şu vatandaşımızın yerinin değeri şuanda 10 lira ediyorsa 10'un çok üzerine çıkacak şekilde hesaplayacağız. Vatandaş buradaki yerinden kat karşılığı olarak karlı çıkacaktır bütün amacımız bu, bunun için uğraşıyoruz. Dolayısıyla buradaki yer sahiplerinin tamamı burayı kat karşılığında verdiklerinde karlı çıkacaklardır.

"TOKİ BÖYLE BİR ANLAŞMAYI BAŞKA BİR İLLE YAPMAMIŞTIR"

Yeni yerle ilgili olarak ta TOKİ'nin Bolu Belediyesi, TSO, BESOB ve Valilikle yaptığı protokollerde siyasi gücümüzü kullanarak yaptık. TOKİ böyle bir anlaşmayı başka bir ille yapmamıştır. TOKİ normal daireleri yaparken daire bittikten sonra paraları toplamaya başlıyor. Burada ise bunu yapmıyor. Sanayi dükkanı olduğu için ilk etapta yüzde 10'nu peşin alıyor. Biz bunu da taksitlendirdik. Fiyatlar düşük tutulsun diye alt yapının tamamını belediye olarak üstlendik. Dolayısıyla buda çok ciddi bir rakamdır. Bu ciddi rakamı da biz taşınacak olan sanayi esnafımızın daha az ödemesi için yapıyoruz. Yeni taşındıkları yerde çok modern bir daha değişmeyecek olan bir sanayi dükkanını kira öder gibi 10 yılda ödeyecekler. Bu onlar için çok önemli. Geride bıraktıkları mülklerini de kat karşılığı verecekleri için ondan da kar edecekler. İki karı birden edecekler biz bunu sağlamak için uğraşıyoruz."

Hiçbir belediye alt yapı için yardım etmez iken siz niye yardım ediyorsunuz. Sanayici olmayan insanların da parası kullanılmış olmayacak mı?

Biz bir kentsel dönüşüm yapıyoruz. Şehrin göbeğindeki kirlilik alanını kaldırıyoruz, orayı modernleştiriyoruz, şehri modernleştiriyoruz bunun için. Şehir modernleştiğinde de hem o bölge hem de Köroğlu ve Aşağı Soku Mahallelerinin modernleşmesini tetikleyecek. Sanayiyi taşıdığımız zaman şehrin içindeki şehrin yapısını rahatsız eden bütün birimler demir satış yerlerinden tutun da mermercisine küçük marangozuna kadar tamamı oraya gideceği için daha modern bir Bolu olacak. Bu birimlerin tamamını taşıyacak bir yapıyı oluşturamamış hiçbir il. Böyle bir yapıyı da oluşturmak için alt yapı bedelini ödüyoruz. Kentimizin dünya kenti olması için sanayinin mevcut yerinden çıkıp yeni yerine taşınması gerekiyor. Sanayi ile birlikte diğer kısımların tamamı çıkarak şehir rahatlamış olacak. Böyle bir rahatlama konusunda da biz Bolu'nun parasının bir bölümü oraya verme kararını aldık. Şehir kazanacak, giden sanayici kazanacak, mevcut sanayide yeri olan kazanacak.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.