25/04/2024

SALGINLAR PATLAYABİLİR!...

27 Şubat 2019 - 11:46
SALGINLAR PATLAYABİLİR!...

“TOPLUM OLARAK BEDELLERİNİ ÖDERİZ!..”

Son zamanlarda aşılanmanın reddedilmesi nedeniyle aşı olan çocuklarda dahi kızamık görülmesi sağlıkçıları ayağa kaldırdı. Bolu Özel Çağsu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Güçer sık görülmeye başlanan rota virüsü ve aşı reddi nedeniyle aşı olan çocuklarda dahi görülmeye başlanan kızamık hastalığına karşı mutlaka aşı yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Aşı reddi bilinçsizce yapılıyor. Toplum olarak bedellerini öderiz” diye konuştu.

Kış mevsiminin gelmesiyle son günlerde özellikle 1 yaş altı çocuklarda sık görülmeye başlayan rota virüsü ve aşı redlerinin yayılmaya başlamasıyla aşı olan çocukları dahi tehdit altına alan kızamık hastalığına karşı sağlıkçılar ayağa kalktı.

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Emine Güçer anne ve babaları duyarlı olmaya çağırarak rota virüsü ve kızamıkta aşının önemine değindi.

Rota virüsünün ağır ishal, kusma ve bazen ateşle görülmeye başlandığını özellikle 1 yaş altındaki çocuklarda katlanılması çok zor ağır bir süreçle bu hastalığın hastaneye yatış boyutlarında atlatılmaya çalışıldığını söyleyen Uz. Dr. Güçer, rotada sadece kaybedilen sıvı kaybının yerine konulmaya çalışıldığını belirterek tek tedavisinin ise koruyu rota virüsü aşısı olduğunu ifade etti.

ROTA ÖLDÜRMÜYOR, SÜRÜNDÜRÜYOR…

Güçer, “Rota virüs özellikle kış mevsimlerinde salgın yapan çocukluk çağında en sık ağır enfeksiyon olarak karşımıza çıkar. Kış mevsimlerinde daha çok salgın yaptığı için bu mevsimde de görülme sıklığı arttı. Daha çok 1 yaş altı çocuklarda özellikle de 6 aydan sonra ağır ishal etk,leri olarak karşımıza çıkar. 2 yaştan sonra çok sık görmüyoruz. Hastalığın kendisi öldürücü olmaz ama ağır sıvı kayıplarına neden olduğu için hastaneye yatışlar mutlaka gereklidir. O yüzden ağır bir ishaldir, ağır sıvı kayıplarına neden olduğu için. Kusmalara neden olabilir. Ciddi karın ağrılarına neden olabilir. Bezen ateş eşlik edebilir. Genellikle bizim rota virüs enfeksiyonlarında uyguladığımız şey, kaybedilen sıvının yerine konmasıdır. Virüsün özellikle bir twedavisi yok. Ancak 6 aydan itibaren bebeklerde yapılabilen rota virüs aşıları ciddi oranda koruyuculuk oranları yüksek aşılar olduğu için biz ailelerimize bu aşıyı öneriyoruz. Eğer rota virüsü aşısı yapılmış bir çocuksa çok daha hafif geçiriyor bu hastalığı ama özellikle bir tedavisi maalesef yok. O yüzden mutlaka aşı yapılmasını mutlaka öneriyoruz” dedi.

“AŞI REDDEDİLİRSE BEDELİNİ TOPLUM OLARAK ÖDERİZ”

Ölümle sonuçlanabilen kızamık hastalığının ise son dönemlerde aşı retleriyle yeniden görülmeye başlandığını belirten Güçer, aşı olan çocuğun bile bu nedenle tehdit altına girdiğini belirtti. Aşı retlerinin bilinçsizce yapıldığını söyleyen Güçer, sağduyuya davet ederek, çocukların aşılanmadıkları takdirde toplum olarak bunun bedelinin ödeneceğinin altını çizdi.

KIZAMIKTA AŞI ŞART

Güçer, “Kızamık virüsü genellikle ölüme neden olan bir hastalıktır. 1 yaşında yapılan aşıyla hastalığı yüksek oranda kontrol altına almışken son dönemde görülen aşı retleri nedeniyle hastalığın yenden görülme oranlarında ciddi bir artış var. Bu tabi toplum sağlığını da etkileyen özel bir durum. Hep aşı reddi yapılan çocuğu hem de aşılanan çocuğu tehdit ediyor. Yani sadece aşı yapılmayan çocuk risk altında değil, aşıyı yaptıran da toplumda aşılanma oranı azaldıkça risk altına giriyor. Kızamık öldürücü olabilen bir hastalık. Öldürücü olmasa bile komplikasyonları çok ağır bir hastalık. O yüzden lütfen aşılarımız konusunda bir kez daha düşünelim. Aşı reddi bilinçsizce yapılan bir şey. Maalesef oranları Türkiye’de giderek artıyor. Bunun toplum olarak bedellerini öderiz. Biraz daha sağduyulu olalım lütfen” diye konuştu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.