18/05/2024

“KONJOKTİVİTLERDE TEDAVİYE ERKEN BAŞLANILMALI”

25 Mart 2014 - 00:00
“KONJOKTİVİTLERDE TEDAVİYE ERKEN BAŞLANILMALI”

Aile içerisinde, okullarda, hatta mahalle ve semtlerde salgınlar yapabilen viral göz enfeksiyonlarını Özel Fatma Hatun Hastanesi Göz Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Fahrettin Yılmaz ile konuştuk...

Haber: Elif SARIHAN

Viral göz enfeksiyonlarının (adenoviral konjonktivit) kendisini gözde kızarıklık, sulanma, batma ve ağrı şikâyetleri ile gösterdiğini dile getiren Op. Dr.Fahrettin Yılmaz şu bilgileri verdi;

"Konjonktiva göz kapaklarımızın iç yüzünü ve göz küresinin üzerini örten şeffaf ve ince bir dokudur. Konjoktivanın herhangi bir nedenle iltahaplanmasına konjoktivit denir. Konjoktivitler bir çok sebebe bağlı olarak gelişebilir. Genel olarak gözlerde yanma,batma,sulanma ve yabancı cisim hissi vardır.

Göze dışarıdan bakıldığında beyaz olması gereken göz küresinin kızarık olduğu dikkati çeker. Sabahları gözler çapaklıdır ve kirpikler birbirine yapışır.

Bir çok nedenle konjoktivit gelişebilir.Bu nedenlerden bazıları şunlardır.

Bakteriler, Virüsler, Allerjik maddeler, Mantarlar, Mevsimsel etkenler ve toksik nedenlerdir.

Güneş ışığı,ultraviyole lambaları,elektrik kaynağına bakma,güneşli havada ve karda yürüme gibi nedenlerle de konjonktivit gelişebilir. Kimyasal maddelerin göze kaçması da konoktivite neden olur.Bazı yeni doğmuş bebeklerde normal doğum sırasında bulaşan mikrobik konjoktivit görülebilir.

Kızamık,kızamıkçık,kabakulak,difteri ve trahom hastalığına yakalanmış çocuklarda konjoktivit gelişebilir.Kronik seyirli konjoktivitlerde gözde yanma,batma,kaşınma ve yabancı cisim hissi yanında kızarıklık gibi şikayetler de mevcuttur.Kronik seyirli konjoktivitler genellikle dikkat isteyen işler sonucu ortaya çıkar .Bu işler yakından çalışma,televizyon seyretme, araç sürme,sinema seyretme gibi durumlardır.Çoğunlukla günün ilerlemiş saatlerinde artarlar.

İlave olarak gözlük ihtiyacı olup ta takmayanlarda,tozlu ortamlarda kalanlarda,güneşe maruz kalanlarda daha sık görülmektedir.

Bazen hastalar gözlerinde kum varmış gibi batma hissinden şikayet ederler.İşıktan rahatsızlık, göz kırpmada artma ve gözlerde aşırı yaşarma hissi bulunur. Bahar nezlesi denilen durumlarda ise senede bir kaç defa olmak üzere mevsim geçişerinde kızarıklık,kaşıntı ve batma hissi tekrarlar.

Bakterilerin neden olduğu konjoktivitlerde cerahatli sekresyon görülür. Özellikle yenidoğan konjoktivitlerde göz kapaklarını araladığımızda fışkırır tarzda sekresyon çıkar.

Bakteriyel olmayan konjoktivitlerde cerahat görülmez. Daha çok sabahları kapaklarda yapışma dışında akşama kadar aşırı çapaklanma görülmez.

Sebep ne olursa olsun konjoktivitlerde tedaviye erken başlanılmalıdır. Geç kalındığında

konjoktivada kalıcı değişiklikler söz konusu olacaktır.

Güneş ışınlarından,soğuktan ve rüzgardan gözlükle korunmak önemlidir. Elektrik kaynağına gözlüksüz bakmak ve karda gözlüksüz uzun süre kalmak konjoktiva hastalıklarında başlıca sebeplerdendir.

Her türlü konjoktivitlerde antibiyotikler,Steroidli ve steroid olmayan ilaçlar kullanılır."

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.