19/04/2024

RAHİM AĞZI KANSERİNDE ERKEN TEŞHİS İÇİN SMEAR TESTİ ÖNEMLİ!

17 Eylül 2021 - 17:34

Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Op. Dr. Filiz ARDIÇ, "Kadınlarda kanser ölümlerinin en sık sebeplerinden biri olan Rahim Ağzı (Servisk) Kanserinde Smear Testinin önemi hakkında açıklamalarda bulundu.

SERVİSK KANSERİ NEDİR?

Op. Dr. Filiz ARDIÇ, ‘’Serviks kanseri kadınlarda önemli bir sağlık sorunudur. Preinvazif (Kanser Öncüsü) lezyonların varlığı ve kolay erişilebilir bir organ olması nedeniyle de erken teşhise uygun bir hastalıktır. Serviks kanseri tarama yöntemleri, invazif kanser insidansını ve mortalitesini azalttığı düşünülen ve bu açıdan etkinliği kanıtlanmış az sayıdaki tarama yönteminden biridir. Risk altındaki hastaları saptayabilmek amacıyla önerilen aralıklarla düzenli olarak tarama yapılmalıdır. Tarama yapılan ve anormal sonuç saptanan hastalarda ileri inceleme sonuçlarına göre, gerekli tedavileri yapılmalıdır. Çünkü serviks kanserinin insidans ve mortalitesindeki azalma sadece taramayla değil, taramanın uygun tedaviyle birleştirilmesiyle sağlanabilir. Serviks kanserinin taranmasındaki temel amaç; ülke çapında oluşturulacak ulusal bir tarama programını hedef popülasyona uygulayarak, servikal patolojileri henüz premalign (Deri Kanseri Öncüsü) veya erken evrede iken tespit etmek, etkin ve basit yöntemlerle tedavi etmek suretiyle de invazif kanser sıklığını, buna bağlı morbidite ve mortaliteyi düşürerek olası karmaşık ve pahalı tedavileri önlemektir. Ülkemizin altyapısı ve olanakları göz önüne alındığında ideal yöntem beş yılda bir uygulanacak HPV testi veya Pap-smear testi ile taramadır. ’’ Dedi.

HPV TESTİ NEDİR?

HPV DNA’nın serviks kanseri ile ilişkisi artık kanıtlanmış olduğunu ifade eden Dr. ARDIÇ, serviks kanserli hastaların 99.9’un da HPV DNA varlığı gösterilmiştir. HPV testinin negatif olması durumunda; takip eden beş yıl içerisinde servikal kanser olma ihtimali çok düşüktür. Servikal kanser taramalarında kullanılacak HPV testleri; uluslararası geçerliliği olan ve toplum tabanlı sağlık taramalarında kullanılabilirliliğini gösteren FDA onayı bulunmalı, IVD’si olmalı (In Vitro Diagnostics) veya testin özgüllüğü CIN2/3 için düşük riskli HPV genotipleri ile minimal çapraz reaksiyon ile ilgili tarama populasyonları için Meijer et al (IJC 2009) tarafından yayınlanan Avrupa Yönergelerindeki gereklilikleri karşılamalıdır ve bu durum en az 2.500 örneklemle yapılmış bir genel toplum primer kanser tarama çalışmasında gösterilmiş olmalıdır. ‘’ Dedi.

PAP-SMEAR TESTİ NEDİR?

Dr. Filiz ARDIÇ, Pap-smear testi dökülen servikal hücrelerin toplanıp incelenmesi esasına dayanan sitolojik bir tarama testidir. Bu sitolojik tarama testi ile henüz semptomatik hale gelmemiş olan preinvazif ve erken invazif servikal lezyonlar saptanır. Pap-smear testleri konvansiyonel ya da sıvı bazlı olarak yapılabilir. İfadelerini kullandı.

‘’SMEAR TESTİ DÜZENLİ OLARAK YAPTIRILMALIDIR!’’

"Bu kanserden korunmak için jinekolog muayenesi ve smear testi düzenli olarak yaptırılması gerektiğini ifade eden Dr. ARDIÇ; Smear testi yapılırken, spekulum dediğimiz muayene aleti ile rahim ağzı gözlenir ve fırça yardımıyla rahim ağzından sürüntü alınır. Bu işlem ağrısızdır ve ortalama 5-10 saniye sürer. Alınan materyal patolojiye gönderilir ve incelenir. Dedi.

‘’HPV VEYA PAP-SMEAR TESTİ HER BEŞ YILDA BİR TEKRARLANIR‘’

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Filiz ARDIÇ, Ülkemiz koşulları dikkate alındığında gerçekleştirilebilir hedef, kadınlarda 30 yaşında başlayan ve 65 yaşında biten toplum tabanlı taramadır (30 ve 65 yaşlar dahil edilecektir). HPV veya Pap-smear testi geliştirilecek davet yöntemleriyle her beş yılda bir tekrarlanır. Son iki HPV veya Pap-smear testi negatif olan 65 yaşındaki kadınlarda tarama kesilmelidir.

‘’NORMAL SONUÇTA 5 YIL SONRA TARAMA YAPTIRILMALI!’’

Dr. Filiz ARDIÇ, ‘’HPV testinin negatif olması veya Pap-smearın patoloji raporunun normal gelmesi durumunda kişi bilgilendirilir. HPV testine göre, serviks kanseri yapan virüsü taşımadıkları, Pap-smear testine göre alınan sürüntü de kanser öncülü hücrelerin olmadığı söylenir. Bu sonuçlar serviks kanseri olmadığını veya ileride asla olmayacağını garantilemez. Kişiye 5 yıl sonra tekrar serviks kanseri taraması yaptırması söylenir. Yetersiz örnek alımı durumunda bireylerin tarama testleri tekrar edilir. İfadelerini kullandı.

‘’SONUÇ ANORMAL ÇIKARSA AYRINTILI MUAYENE GEREKEBİLİR!’’

İfadelerine devam eden Op. Dr. Filiz ARDIÇ; ‘’Anormal sonuç, HPV testinin pozitif olması veya Pap-smear’de anormal hücrelerin görülmesidir. Bu sonuçlar kanser tanısı değildir, ancak kişinin tekrar değerlendirilmesi gerektiğini gösterir. HPV testi pozitif çıkarsa Pap-smear testi yaptırmak için, Pap-smear sonucu anormal çıkarsa, tedavi gerektiren bir sorun olup olmadığını belirlemek için serviksin daha ayrıntılı bir şekilde muayene edilmesi gerekir. Sevk edilecek ileri merkezler ve kolposkopi çekim merkezleri (kamu ya da özel merkezlere ait merkezler), Türkiye Halk Sağlığı Kurumu, Kanser Daire Başkanlığı’nca belirlenir ve kalite standartları açısından denetlenir. Dedi.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.