21 Mart 2024 - 21:31 |
Engelsiz Çay Bahçesinde sevimli ve bakıma muhtaç dostların her türlü bakımı ve ihtiyacı için büyük bir özveri ile çalışan hayvanseverler ile buluşan AK Parti Bolu Belediye Başkan Adayı Doç. Dr. Muhammed Emin Demirkol, hayvanseverlerin istek ve taleplerini dinledi, sokak hayvanları ile ilgili projeleri arasında olan çözüm önerilerini anlattı.
Bolu Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü Hayvan Hastanesi ziyareti yaptıklarını ifade eden Demirkol, “Hayvan Hastanesinde misafir edilen hayvanlarımızı gördük ve o canlıların ortamı tam uygunluk arz etmiyor.
Biz bunun bir an önce düzeltilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Fedakarca çalışan arkadaşlarımız var.
Oradaki veteriner arkadaşlarımız ve ekipler gayet güzel bir gayret göstermişler.
Aynı zamanda bir sağlıkçı olduğum için Bolumuzdaki en önemli eksikliklerden birinin özellikle modern bir hayvan hastanesi olduğunun farkındayım. Görüntüleme cihazları, MR'larına kadar,yeterli sedyesi, sedyesi,müşahedesine kadar bir hasta hayvan hastanesi eksikliğini bizzat görüyoruz.” dedi.
“Çocuk Köyü Projesinin en önemli ayağı çocukların hayvanlarla birlikte vakit geçirmesi”
Bolu Hayvan Barınağının çok yetersiz olduğunu ve mutlaka yenilenmesi gerektiğini belirten Demirkol, “Projelerimiz arasında barınağın modernize edilmesi var. Planladığımız Evcil Hayvan Parkı'yla evlatlarımıza, çocuklarımıza hayvan sevgisini çocukluktan aşılayacağız. Evcil Hayvan Parkı'yla ve yine planlarımız arasında olan Çocuk Köyü Projemizle, içinde hayvanların olduğu, tarımın yapıldığı hayvan sevgisiyle beraber doğa sevgisinin aşılandığı Çocuk Köyü Projemizi hayata geçireceğiz. Bu projenin en önemli ayağı çocukların hayvanlarla birlikte vakit geçirmesi ve küçük yaşlarda çocuklarımıza hayvan sevgisini kazandıracak olması. Bunları doğru bir şekilde oturtamazsak hepimizi derinden etkileyen hayvana şiddet olaylarını görebiliyoruz. Bu çok önemli bir proje.” ifadelerini kullandı.
“Kısırlaştırma ameliyatı sayımızı artırabilirsek çok iyi olur. "
Sokaklardaki hayvan popülasyonu sebebiyle sokak hayvanlarının kısırlaştırma işleminin ivedilikle yapılması gerektiğini vurgulayan Demirkol, “Kısırlaştırma yaptığımız zaman hemen doğaya salıverilmemesi lazım ki antibiyotik tedavisi, doğru bakım çok önemli. Enfeksiyon açısından da yoğun bir tedavi ve takip gerekiyor.
Günlük yaklaşık 15'le 30 arasında bir kısırlaştırma oluyor ve Bolu özelinde yetersiz kalıyor. Kısırlaştırma ameliyatı sayımızı günlük 100’e çıkarabilirsek olayı toparlarız.” şeklinde konuştu.
“Hayvanlarla ilgili kararlarda Bilim Kurulları söz sahibi olacak”
Öldükten sonra evcil hayvanların da mezarının olmasının geriye kalan sahipleri için önemli olduğunu anlatan Demirkol, evcil hayvan mezarlığı ile ilgili aktif sayıyı, niteliği artıracaklarını belirtti.
Sokağa terk edilen evcil hayvanlarla ilgili kuracakları bilim kurulları ile çalışma yürüteceklerini söyleyen Demirkol, konuşmasının devamında şunları aktardı;
“Evcil hayvanlarımızın belli bir müddet sonra dışarıya bırakıldığını görüyoruz, onların sahipsiz kaldığını görüyoruz. Onlar da sokakta o yaşama uyum sağlama noktasında sıkıntılar yaşıyor.
Bu konunun kuracağımız bilim kurullarıyla çözülmesi gereken bir konu olduğu kanaatine vardık.
Yani bilim kurulu hayvanlarla ilgili kararlarda bize tavsiye niteliğinde kararlar vermeli.
İl Özel İdaresi ile birlikte barınağa dönecek, bakım alanı oluşturulacak alanların kararını beraberce vermemiz lazım. Bu aslında sadece Bolu Belediyesi'nin problemi de değil. Sınırlar içerisinde, bizim merkez ilçelerinin dışında diğer belediyelerin de problemi var bununla ilgili. Bunu ortak çözmek lazım. Bütün yükü Bolu Belediyesine yüklememek de gerekiyor.
Beraber organize edeceğimiz bir sistem kurmamız gerekiyor. Yapacağımız etkinliğin sınırını da iyi belirlemek lazım.Yarın bizim açacağımız modern bir barınak da çok kısa sürede dolabilir. Ne kadar açarsak açalım o da dolabilir. Çünkü çevre iller bunu yük olarak görüyor, maliyet olarak görüyor ve belli müddet sonra siz bu yükün altında ezilen olabilirsiniz. Bunu doğru planlamak lazım.
Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!