19/04/2024

UZMANA NE ZAMAN BAŞVURMALI?

28 Kasım 2013 - 00:00
UZMANA NE  ZAMAN BAŞVURMALI?

Uzman yardımına ne zaman başvuracağınızı bilmek, çocuğunuzun gelişim sürecinde çok önemlidir.

Haber: Elif SARIHAN

Kimi zaman çevremizdeki insanların önerilerine kulak asar, kimi zamanda kulak tıkarız. Çevremizdeki insanların her konuda mutlaka bir fikri vardır. Özellikle çocuk yetiştirirken herkes her konuda uzmandır ve her fırsatta size görüşlerini iletirler. Çocuğunuzla ilgili birtakım sorunlar yaşıyorsanız ve karar veremiyorsanız çevrenizden değişik sesler yükselir. " Aman hemen götür" lerle, özellikle aile üyeleri tarafından dile getirilen " yok canım çocuk deli mi ki psikiyatrise götürüyorsun" lar arasında gidip gelirsiniz... Siz en iyisi uzmanların görüşlerine kulak verin ve onların önerilerini tek tek değerlendirerek doğru karara ulaşın.

UZMANA BAŞVURMAK İÇİN SORUN ÇIKMASINI BEKLEMEYİN !

Büyük çoğunlukla anne babalar çocuklarında gözle görülecek bazı davranış problemleri ortaya çıktığında yardım almayı seçmektedirler. Bu durumda psikolog, problem iyice kökleşmiş ve derinleşmiş bir haldeyken aile ve çocukla karşılaşır. Ailelerin ‘ büyüyünce geçer' şeklindeki önyargısı tedaviyi geciktirmektedir. Bir kere şu tespiti yapalım ; ‘büyüyünce geçmez, daha da güçleşir.' Çocuğun psikolojik gelişiminde gözle görülür herhangi bir aksama olmadan da çocuğun psikolojik gelişimini anlamak ve bilgilenmek için uzmana başvurulmalıdır. Özellikle okul öncesinde çocuğun hemen her yaşında anne baba olarak ; bilgilenmek, varsa soru işaretlerine cevap bulmak için gidilir. Bebeğe hazırlanmak, bebekle ilişki kurmanın psikolojik yönlerini keşfetmek, varsa ilk çocuğu kardeş doğumuna hazırlamak, yuvaya hazır olup olmadığını, ilkokula hazır olup olmadığını anlamak vs. gibi sağlıklı gelişimle ilgili bilgiler almak için gidilir.

PSİKOLOJİK GELİŞİM KONTROLÜNÜ YAPTIRDINIZ MI?

Çocuğunuzun aşı dönemlerini, fiziksel gelişim süreçlerini nasıl takip ediyorsanız ; en azından belli bir süre psikolojik gelişimini de aynı şekilde kontrol etmelisiniz. Psikolojik gelişim kontrollerine başlamak için en ideal dönem 6-8 aylar arasıdır.

Psikologlar gelişim kontrollerini farklı periyotlarla yapabilirler. Ancak gelişimi normal çocuklar için genellikle aşağıdaki program yeterli olmaktadır ; 6 – 36 ay arası 2 ayda bir görüşme, 3 yaş – 6 yaş arası 4 ayda bir görüşme

Uzman yardımına ne zaman başvuracağınızı bilmek, çocuğunuzun gelişim sürecinde çok önemlidir diyen Psikolog Ramazan Sarı hangi durumlarda psikologa başvurulacağı ile ilgili olarak şunları söyledi;

Hangi durumlarda uzmana başvurulmalı;

· Çocuğunuz bazı şeyleri öğrenmekte yaşına göre gecikiyor ise

· Sürekli olarak sızlanıyor ve baskı altında ise

· Uyumakta zorluk çekiyor ve geceleri sık sık uyanıyorsa

· Yatağını ıslatmaya devam ediyorsa

· Arkadaşı yok, oyun oynamıyor dışarıda ve okulda sık sık kavga ediyor ise

· Aniden çocuğunuzun tavırları hareketleri ve ruh hali değişiyor ise (Uyku ve beslenmelerinde değişiklik, temizlik ve konuşmada gerilik, çabuk kızma, sinirlenme, alınganlık, asık suratlılık, sürekli her şey için ağlama, kendine özgüveni yok, içe kapalı)

Çocuklarda görülen ruhsal bozukluklardan bazıları;

Zeka geriliği; Yaşıtlarına göre öğrenmede gecikme

Öğrenme Bozukluğu; Özel algı güçlüğü (okuma-yazma)

Motor Becerileri Bozukluğu; Algı bozuklukları

İletişim Bozukluğu; Konuşma bozuklukları

Dikkat Eksikliği; Hiperaktivite bozukluğu

Dikkat dağınıklığında dikkatini veremez hatalar yapar. Çoğu zaman üzerine aldığı görevleri tamamlayamaz. Dinlemiyormuş gibi görünür. Sabır ve düşünce gerektiren işlerden kaçar. Sık sık eşyalarını kaybeder. Dikkati dış uyaranlarla kolaylıkla dağılır. Çoğu zaman unutkandır.

Hareketlilik; Çoğu zaman elleri ayakları kıpır kıpırdır, oturduğu yerde kıpırdanır durur. Çoğu zaman oturduğu yerde oturamaz. Çoğu zaman uygunsuz yerlerde koşuşturup durur, tırmanır. Çoğu zaman sakin olamayıp oyun oynama zorluğu vardır. Çoğu zaman bir motor tarafından sürülüyormuş gibi görülür.

Sabırsızdır çabuk cevap verir, çok konuşur. Sırasını bekleme güçlüğü vardır. Her lafın yada olayın içine girer. Buna dürtü kontrolsüzlüğü denir. Bu durumlarda psikolog desteği almak çocuğun yararına olacaktır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.