18/05/2024

KIŞ AYLARINDA GÖZ HASTALIKLARINA DİKKAT!

18 Aralık 2014 - 00:00
KIŞ AYLARINDA GÖZ HASTALIKLARINA DİKKAT!

Özel Fatma Hatun Hastanesi Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Fahrettin Yılmaz, kış aylarında gribal enfeksiyonların artmasına paralel olarak göz hastalıklarında da artış görüldüğünü söyledi.

Özel Haber: Elif SARIHAN

Özel Fatma Hatun Hastanesi Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Fahrettin Yılmaz, kış aylarında sık karşılaşılan göz problemlerinin göz kuruluğu, konjonktivitler ve ultraviole ışınları olduğunu dile getirdi. Hastaların normal mevsimlere göre kış aylarında daha dikkatli olmaları gerektiğini ve risk grubunda olan hastaların ise mutlaka doktorlarıyla irtibatlı olmaları gerektiğine dikkat çeken Op. Dr. Yılmaz, kış mevsimine girdiğimiz şu günlerde meydana gelen gribal enfeksiyonların artmasına paralel olarak göz hastalıklarında da artış görüldüğünü söyledi.

UZUN SÜRE BİLGİSAYAR KULLANIMI GÖZDE KURULUĞA NEDEN OLUR

Kış aylarında sık karşılaşılan göz problemleri konusunda gazetemiz muhabirine açıklamalar yapan Yılmaz, "Bu aylarda karşılaşılan en sık problemlerin göz kuruluğu, konjoktivit ve ultraviyole ışınlarına maruz kalmaktır. Bu aylarda daha dikkatli olunmalıdır. Soğuk hava ve rüzgar ile kapalı ortamlardaki kalorifer ve klimalar gözlerde kurumaya ve sonu olarak batma, yanma ,kızarıklık ve kaşıntıya neden olmaktadır. Uzun süreli bilgisayar kullanmak refleks olarak göz kırpmasını azaltacağından gözlerde kuruluk ve kızarıklığa neden olacaktır" dedi.

KIŞ AYLARINDA VİRÜSLERE BAĞLI HASTALIKLAR ARTAR

Kış aylarında görülen göz hastalıklarının belirtilerini sıralayan Op. Dr. Yılmaz, "Sonbahar ve kış aylarında özellikle virüslere bağlı olarak konjuktivit dediğimiz göz çapaklanması ve kızarıklık salgınları görülmektedir, bu durum risk yaratır. Bu hastalarda gözlerde sulanma, yabancı cisim hissi, batma, kızarıklık ve çapaklanma yanında kaşıntı ve ışığa karşı hassasiyet ortaya çıkar. Önce bir gözde batmayla başlar sonra diğer gözde devam eder. Gözün konjektivita dediğimiz beyaz kısmında kızarıklık yanında ,kornea dediğimiz göz bebeği diye adlandırabileceğimiz saydam kısmında erezyona ve ülserlere neden olup, tedavi edilmediği takdirde kalıcı görme kayıplarına hatta körlüğe neden olabilecektir" şeklinde konuştu.

TEDAVİ NE KADAR GECİKİRSE İYİLEŞME DAHA GEÇ OLUR

Erken tedavinin göz hastalıklarında çok önemli olduğunu belirten Yılmaz, "Basit bir tedavi ile hiç bir sekel kalmadan iyileşebilecek hatta tedaviye erken başlandığında kısa sürede iyileşecek bir rahatsızlık, birkaç gün içinde kendiliğinden geçer nasıl olsa denilerek, hekime gitmemek ve geç kalınması durumunda vahim sonu doğurabilecektir. Ne kadar erken tedaviye başlanırsa o kadar çabuk iyileşme sağlanacaktır. Tedavi ne kadar gecikirse iyileşme daha geç olabileceği gibi kalıcı hasar bırakma riski vardır" ifadelerine yer verdi.

ORTAK MALZEMELERİN KULLANIMINA DİKKAT

Hastalık belirtileri kendini gösterdikten sonra ortak kullanım malzemelerine dikkat edilmesi gerektiğini söyleyen Yılmaz, "Gözlerde çapaklanma ve kızarıklık meydana gelmişse başkasına ait olan havlu, makyaj malzemesi vb. eşyaların ortaklaşa kullanılmaması gerekir. Ellerimiz enfekte gözümüze temas etmişse mutlaka yıkanmalıdır" dedi.

GÜNEŞ KIŞIN DAHA ÇOK ZARAR VERİYOR

Yılmaz, yaz aylarında olduğu gibi kış aylarında da güneşin zararlıışınlarından korunmasına özen gösterilmesi gerektiğini belirterek, şöyle dedi:
"Ultraviyole ışınlar nedeniyle kış aylarında da güneşli havalarda güneş gözlüğü takmak gerekiyor. Bu açıdan yılınher döneminde güneşli havalarda güneş gözlüğü takma alışkanlığı kazanmakta büyük yarar var. Yazlık ve kışlık gözlük almaya gerek yok, tek gözlük yeterli olur.'
Kışın karın da göze olumsuz etki yapacağını bildiren Op. Dr. Yılmaz, kardanyansıyan ışığın güneşin zararlı etkisini artıracağından, kayakçıların ve avcıların mutlaka güneş gözlüğü takmaları gerektiğini kaydetti.
Op. Dr. Yılmaz, kullanılacak gözlüğün camlarının polarize özellik taşımasında büyük yarar olduğunu, gözü güneşin zararlı etkilerinden koruyacak güneş gözlüğü, şapka ve şemsiye kullanımının da yeterli olacağını belirtti.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.