18/05/2024

YILDA 1,5 MİLYON İNSAN TÜBERKÜLOZDAN ÖLÜYOR

25 Şubat 2015 - 00:00
YILDA 1,5 MİLYON İNSAN TÜBERKÜLOZDAN ÖLÜYOR

Özel Fatma Hatun Hastanesi çalışanlarına, hizmet içi eğitim ve mesleksel bulaşıcı hastalıklardan korunma amaçlı olarak MERS-COV ve Tüberküloz konularında eğitim verildi.

Özel Fatma Hatun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanu Tekin Atak tarafından hastane yemekhanesinde verilen eğitime, yaklaşık 50 personel katıldı.

MERS-COV‘ın tıbbi olarak 2012 yılında tanımlandığını anlatan Atak, "İlk hasta Suudi Arabistanda ortaya çıkmıştır. Coronavirusun neden olduğu solunum sistemi enfeksiyonudur. Gribal enfeksiyon gibi başlamaktadır. Daha sonra yüksek ateş, öksürük, ishal, nefes darlığıyla seyretmektedir. Akciğerlerde pnömoni (zatürre) oluşmakta ve oldukça ağır seyretmektedir. Ekim 2014 rakamlarıyla bildirlen hasta sayısı, 877 dir. Hastalananlardan 317 si vefat etmiştir. Ölüm oranı %36 civarında olan bir hastalıktır. Hastaların çoğunluğu Suudi Arabistan'dan olmaktadır veya burayla bağlantılıdır" dedi.

Atak, MERS-COV ‘un günümüzde tedavisi olmayan bir hastalık olarak karşımıza çıktığını da sözlerine ekleyerek, "Bu nedenle hastalıktan korunmak çok önemlidir. Özellikle Hac ve Umre için Suudi Arabistana gidenlerin Hastalık ve korunma yöntemleri yönünden bilgilendirilmeleri önem arz etmektedir" ifadesini kullandı.

Tüberküloz'un ise, MERS-COV gibi yeni bir hastalık olmadığına dikkat çeken Atak, "İnsanlık tarihinden bu yana olan bir hastalık ve tamamıyla eradikasyonu güç bir mikrobik hastalıktır. Etken Mikobakterium tüberkülozis adı verilen bir basildir. İnsan vücuduna genelde solunum yoluyla girmekte ve yıllarca uykuda canlı kalabilmektedir. Bu şekilde tüm dünya nüfusunun üçte biri tüberküloz mikrobunu almış durumdadır. Bu kişilerin yüzde 10'u hayatlarının herhangi bir döneminde tüberküloz hastası olmaktadır. Hastalardan diğer insanlara solunum yoluyla bulaşma olmaktadır. Tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilir" ifadelerini kullandı.

"Dünyada yılda 9 milyon yeni tüberküloz hastası ortaya çıkmakta ve bunların maalesef 1.5 milyonu vefat etmektedir" diyen Atak, şöyle konuştu:

"AİDS ten sonra bulaşıcı hastalıklardan 2. ölüm nedenidir. Akciğer en çok tutulan organdır, bunun dışında akciğer zarı, lenf bezleri, kemik, böbrek, memenjit gibi tutulumlarda olmaktadır. Kilo kaybı, öksürük, halsizlik, göğüs ağrısı, gece terleme, akşam üstü çıkan ateş gibi belirtiler vermektedir. Özellikle 3 haftadan fazla süren öksürük halinde hastalıktan şüphelenilmeli ve Göğüs hastalıkları uzmanına muayene olunmalıdır. Tüberküloz tedavi edilebilir bir hastalıktır. Diğer mikrobik hastalıklardan farklı olarak tedavide 4 çeşit ilaçla başlanır ve tedavi süresi 6 ay ile bir yıl arasındadır."

Zafer GÖDER

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.