29/03/2024

ÖZEL HASTANELER

Reşat AYAZ

23 Nisan 2014

SGK'dan çok güzel Haber "SGK kapısından giren hastaları gereksiz uygulamalarla canından bezdiren devlete milyarlarca liralık fatura kesen Özel hastanelere Dur diyecek"

Sosyal Güvenlik Kurumu geri ödeme sisteminden daha fazla para almak için hastaya gereksiz prosedürlerle git gel yaptıran hastanelere "fayda modeliyle" dur diyecek.

Sosyal güvenlik kurumu 2013 yılını 19.6 milyar TL açıkla kapattı.

SGK verilerine göre 163 milyar 13 milyon TL gelire karşılık,182 milyar 688milyıon TL gider gerçekleşti.

"Aktif sigortalı sayısı 18 milyon 886 bin kişi olurken, bağımlılarla birlikte, Sosyal Güvenlik Kapsamı 62 milyon 806 bin kişiye ulaştı".

2013 yılı sonu itibariyle Hastanelere toplam 31 Milyar 72 milyon TL fatura ödemesi yapıldı. İlaç giderleri ise 14 milyar 883 milyon TL düzeyinde gerçekleşti. Optik harcamaları ve Yolluklar gibi diğer sağlık harcamaları ile birlikte toplam 49 milyar 889 milyon TL ödeme yapıldı.

Sosyal Güvenlik Reformu ile 9 milyon 416 bin yeşil kartlı vatandaşımız ve hiçbir güvencesi olmayan, Bir milyon 700 bin kişi Sağlık sigortası kapsamına dahil edilmiştir.

Yukarıdaki haberleri ayrı ayrı okuduğunuzda, çeşitli yorumlar yapacaksınız, ancak bütün olarak değerlendirildiğinde ne kadar yalan yanlış bilgilendirildiğimizin farkına varacaksınız.

Sosyal Güvenlik Kurumu ile özel hastaneler arasında yapılan" Sağlık Hizmetleri Satın Alma Sözleşmesi"ne göre ayaktan muayene edilen her hasta için belirlenmiş, bir paket ücret vardır. Örnek olarak söyleyecek olursak, Beyin Cerrahisi muayenesi için 27 TL, Ortopedi için 24 TL, İç Hastalıkları için 31 TL ödeme yapılmaktadır. Bunun için de yapılan tüm tahlil ve tetkik ücretleri dahildir. Dahil olmayan MR, Tomografi, Endoskopi vs işlemler için ise ek ödeme yapılmaktadır. Ne kadar mı ? MR için 65 TL Tomografi için 55 TL ödeme yapılmaktadır.

Ayrıca bunu her istenildiği zaman yapamazsınız, belirlenmiş çekim aralıkları bulunmakta olup, hekim istese bile ücreti talep edilemez.

Habere bakın, kapısından gireni canından bezdiren özel hastaneler. Böyle bir şey olur mu? Eğer özel Hastaneye geldiğinizde canınızdan bezerseniz, bir daha gelir misiniz? Tabi ki hayır.

Peki şu aklımıza hiç gelmiyor mu arkadaşlar, değerli hekimlerimizin tahlil ve tetkik yapmadan teşhis koyması mümkün mü?

O zaman bunun parasal tarafına bakmadan, sizin teşhis ve tedavinizin yapılması önemli değil mi?

Bir Hekim ne kadar hastayı tedavi ederse o kadar çok hastası olur. İşte bu yüzden tercihler Özel hastanelere daha çok olmaktadır.

Eskiden hep şundan şikayet ederlerdi.

Hekim yüzümüze baktı, reçeteyi yazdı. Peki tetkikten neden bu kadar şikayetçiler. Üstelik tetkik yapsanız da, yapmasanız da aynı ücretin alındığı bilinmesine rağmen, yine de devleti zarara uğratan özel Hastaneler olarak yazarlar.

Yukarıdaki İstatistiki verilerde gayet açık olarak görülmektedir ki, Sosyal Güvenlik Kurumunun Tüm Hastanelere ödediği para 32 milyon 72 bin TL olup, bunda Özel hastanelerin payı % 10-15 civarındadır.

On milyon yeşil kartlının Özel Hastanelerdeki muayene ve tedavisi SGK tarafından ödenmemekte olup, bunların muayene tedavileri eğer Resmi Hastanelerde yapılırsa SGK bu kurumlara ödeme yapmaktadır.

Yani pastanın %15 ini sürekli kontrol altında tutarak, 20 Milyar TL açığı kapatamazsınız. Özel Hastaneler zaten, kontrol ve denetim altında olup, en ufak bir suiistimale bile göz yumulmamaktadır.

Özel Hastaneleri Kamuoyu önünde potansiyel suçlu olarak gösterip SGK nın açığını kapatamazsınız.

Özel Hastanelerle yapılan sözleşmede, zaten fayda modeli uygulanmaktadır.

Muayene olan Hastanın, aynı hastalıktan dolayı,10 gün içinde yapılan tüm işlemleri, pakete dahil olup, bunu için ayrıca para talep edilemez, yine Özel hastanede yapılan tüm Ameliyatlar, Tanıya dayalı işlemler olarak tanımlanmış olup, Paket tarife üzerinden ödeme yapılmaktadır. Her Ameliyatın bir komplikasyon süreci vardır. Bu süre içinde komplikasyon olsa bile ödeme yapılmaz, yine Ameliyat olan bir hastanın Ameliyattan önceki işlemleri ve Ameliyattan sonraki İlk Muayenesi, Kontrol Muayenesi kapsamında olup, herhangi bir ödeme yapılmamaktadır.

Tüm bunları üst üste koyduğunuzda SGK nın zarara uğratılmasında, Özel hastanelerin payının olması mümkün görünmemektedir.

Özel Hastanelerin, zararından çok, bu ülkenin insanlarına kaliteli sağlık hizmeti sunmalarındaki payı ve çalıştırdıkları personellerle, istihdama yaptıkları katkıları asla unutulmamalıdır.

Yine Özel hastaneler tarafından ödenen vergiler ve SSK primleri, hiç küçümsenecek rakamlar değildir.

Sağlık uygulama Tebliğindeki ücretlere 8 yıldır fiyat artışı yapılmamasına rağmen ayakta kalan hastaneleri kutlamak yerine, fayda modeli veya farklı bir model getireceğiz diye zor duruma düşürmenin kimseye yararı olmayacağı kanaatindeyim.

Saygılarımla.

Hepinize Sağlıklı günler dilerim.

Reşat AYAZ

resat@cagsu.com

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarın diğer yazıları