19/03/2024

"AŞÇILAR" DİYARI "MAMATLAR"DA RAMAZAN

Mustafa COP

Mustafa COP
24 Mayıs 2019

“BOLU MENGEN GÖKÇESU MAMATLAR KÖYÜ” BİR “MARKA”...

Marka insanların, aşçılar diyarının güzel insanlarının, dünyayı doyuran ünlü aşçıları dededen toruna yetiştiren topraklarda 23 Mayıs 2019 (18 Ramazan 1440) dostlarla birlikte davete icabet ettik. “GÜLER” ailesinin geleneksel hale gelen iftarındaydık.

Bu iftar sofrasında yıllardır Bolumuzun, ”BAİBÜ” nün hocaları, ülkemizin kültür insanları, rektörler, öğretim üyeleri, bakanlar, STK başkanları, yöneticiler, entelektüel camia bir arya gelerek bu toprakların tarihini, coğrafyasını, ruhunu, geçmişini dünyaya duyurmuşlardır dostlar.

Tüm emeği geçenleri tebrik ediyoruz.

“Namık Kemal Zeybek”lerden “Yusuf Halaçoğlu”na... ”Alemdar Yalçın”a kültür insanları bu sofralardan bilgilerini paylaşmışlar. “Okuyoruz”...

“MENGEN YÖRESİ TÜRKLERİN 11.YY’DA HORASAN TARAFLARINDAN BÖLGEYE GELEREK YERLEŞTİĞİNİ VE MAMATLAR’IN DA 24 OĞUZ BOYUNUN BAYAT BOYUNDAN OLDUĞUNU BELİRTEN“ Tarihçi Prof. Dr. A.Yalçın; “Mengen bölgesine gelen ilk Türkmenlerin başında Baba Hızır olduğunu, Anadolu’nun Türkleşmesi ve İslamlaşması noktasında Anadolu Erenlerinin çok büyük etkileri olduğunu da belirttikten sonra konuşmalarında şu ifadelere de yer vermişler. Okumaya devam ediyoruz. ”SAHİP OLDUĞUMUZ KÜLTÜRÜN DEĞERİNİ KORUYARAK HER TÜRLÜ YOZLAŞMAYA KARŞI ÖNLEMLERİN ŞİMDİDEN ALINMASI, SAHİP ÇIKILMASI VE KAYBOLAN DEĞERLERİMİZİN TEKRAR HAYATA GEÇİRİLMESİ GEREKMEKTEDİR.”...

Kaynak: www.bolugundem.com 12.10. 2006... İşte bu... Saray mutfağından gurbete aşçılar taşıyan bu toprakların çocukları Adana’dan Antalya’ya, Nevşehir’e, Dubai’ye kadar ulaşmışlar.

Bu akşam da bizlere nefis yöre ürünleriyle mantarından püresine, böreğinden çorbasına, tatlısına beş yıldızlı bir ağız tadı sundular. Ellerine sağlık... Allah kabul etsin dostlar.

Dostluğa, birliğe beraberliğe ihtiyaç duyulan bu günlerde doğanın kalbinde Türkiye’nin en yaşlı ve en kalın   ”meşe“ anıt ağacının da bulunduğu Ma(h)matlar Yaylasında da inşallah bulunabilmek temennisiyle... Teşekkürler dostlar.

Selam ve Muhabbetle... Muvaffakiyetle...

SAYGILARIMIZLA…

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarın diğer yazıları