19/03/2024

ÇOCUKLARDA BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLÜ TUTMAK İÇİN NELER YAPMALI?

Diyetisyen Elif Nur KAYA

15 Şubat 2021

Koronavirus’ten korunmak için ebeveynler, çocuklarının bağışıklık sistemini daha da güçlendirmek adına bol bol vitamin takviyeleri verebiliyorlar. Ancak kontrolsüz vitaminin yarardan çok zarara yol açtığını vurgulayan Özel Çağsu Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Elif Nur KAYA  “Pandemi döneminde pek çok aile vitamin ve bağışıklık güçlendirici takviyelere yoğun ilgi gösteriyor. Bağışıklık sistemini güçlü tutmak için aslında yapılması gereken en önemli şey dengeli, sağlıklı beslenmek ve düzenli uyumak. Güçlü bir bağışıklık sistemi için ayrıca çocukların günde en az bir saat açık havada olmasına, hareket etmelerine de özen gösterilmeli” açıklamalarında bulundu.
Dyt. Elif Nur KAYA; ‘’Bağışıklık sistemi, vücudumuzu enfeksiyonlara yol açan virüs, bakteri ve parazit gibi mikroorganizmaların zararlı etkilerine karşı koruyan sistemdir. Sağlıklı işleyen bir bağışıklık sistemi için ilk adım, yenidoğan bebeklerin anne sütü ile beslenmeleridir.  Ardından beslenme tipi , çocukken geçirilen hastalıklar, düzensiz uyuma, olumsuz çevre koşulları ve stres bağışıklık sisteminde önemli rol oynar.’’ Dedi.
Dyt. KAYA ‘’Çocuklarda kilo artışı, bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olduğunu belirterek önerilerde bulundu.
*Bağışıklık sisteminin güçlenmesi için sağlıklı beslenmenin yanında mutlaka egzersiz de önemli rol oynar. Yapılan araştırmalarda hareketli olan veya sporla uğraşan çocukların hastalıklara yakalanma riskinin daha az olduğu görülmüştür. Her gün en az yarım saat egzersiz önerilmektedir.
**Düzensiz ve az uyku uyuyan çocuklarında vücut direnci zayıfladığı için hastalıklara yakalanması daha kolay olmaktadır.Uyku düzenine mutlaka dikkat edilmelidir.
***Bağışıklık sistemini güçlendirmek ve enfeksiyonla mücadelede yardımcı en önemli besin öğeleri A,C,E ve D vitaminleri, selenyum ve çinko mineralleridir.’’ Açıklamalarına devam etti.

Su tüketimi ve uyku bağışıklık sisteminin olmazsa olmazı!
Dyt. KAYA ‘’Yeterli su tüketimi, bağışıklık sistemi elemanlarının sorunsuz çalışması için çok değerli. Havaların soğuk olduğu zamanlarda ise, su tüketimimiz artması gerekirken ne yazık ki azalıyor. Ancak özellikle enfeksiyon durumlarında su tüketiminin ekstra özenli bir şekilde arttırılması sistemin tüm çarklarının doğru çalışması için gereklidir.’’

Mucizevi tek bir besin yoktur
Diyetisyen Elif Nur KAYA;
Brokoli, lahana, kereviz, pazı, turp, ıspanak, soğan, sarımsak gibi renkli sebzeler,
C vitamini içeriğiyle; portakal, mandalina, limon, elma ve kivi gibi meyveler,
Antioksidan içeriğiyle; Yaban mersini, böğürtlen ve nar gibi kırmızı meyveler,
Demir, B12, A ve E vitamini içeriğiyle; Yumurta anne sütünden sonra gelen en iyi protein kaynağıdır.
Omega 3 açısından zengin balıklar
Probiyotik özelliğe sahip yoğurt ve kefir gibi besinler..
A vitamini içeriğiyle; greyfurt, havuç, kuru kayısı, pancar, kırmızı turp, yaban mersini ve böğürtlen…
E vitamini içeriğiyle; kuruyemişler, zeytin, zeytinyağı ve bazı yeşil sebzeler…
Çinko içeriğiyle kırmızı et, yumurta, süt ve bakliyatlar…
Kara mürver, kuşburnu, ıhlamur ve ekinezya, doğrudan bakterilerin yayılmasını önler ve bağışıklık sistemini korur. '' Açıklamalarında bulundu.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.

Yazarın diğer yazıları