30/04/2024

İYİ DUYMAK İÇİN KULAKLARINIZI TEMİZLETİN

31 Ekim 2014 - 00:00
İYİ DUYMAK İÇİN KULAKLARINIZI TEMİZLETİN

Çağsu Hastanesi doktorlarından Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzmanı Op. Dr. Abuzer Kaylan, kulak sağlığı konusunda çok önemli açıklamalarda bulundu. Kulak kiri nasıl temizlenir? Kir oluşumu bir hastalık mı? Kulak kirlenmesi nasıl önlenir? Evde kulak temizlenir mi? İşte tüm bu soruların cevabını Op. Dr. Kaylan, sizler için yanıtladı.

Özel Çağsu hastanesinde görev yapan K.B.B Hastalıkları Uzmanı Abuzer Kaylan, kulak sağlığı ile ilgili çok açıklamalarda bulundu. Kulakta oluşan kirlenmenin sebeplerinden, temizlenme evresine kadar birçok konuda bilgiler aktaran Kaylan ana başlıklar altında şunları söyledi:

KİRLENME DOĞAL BİR DURUM

"Kulak kiri herkes de olan bir doğal bir durumdur. Normalde insanın kulağı dışarıdan gelen kiri, tozu, zararlı etkenleri dışarı atmak için etkin haldedir. Ayrıca kulakta oluşan hücreler kulak zarındaki dökülen epitel artıklar dışarı atılmaktadır. Bu belli bir süre içinde gerçekleşir. Fakat bazı kişilerin kulak yapılarına göre farklılıklar yaşanmaktadır. Yaşlılarda özellikle vücudun yağ oranın azalmasına bağlı kirdeki akışkanlığın azalmasından dolayı kulak kirinin dışarı atılmaz. Tortulaşır ve kulakta birikme yapar. Kulak ameliyatı geçirmiş hastalarda da dış kulak yoluyla müdahale edildiği için kulak temizleme mekanizması tam işlemeyebilir bu da kulakta kir adını verdiğimiz sıvıları meydana getirir."

KİRLENME HASTALIK MI?

"Bu bir hastalık değil. İnsandan insana değişen kulaktaki kirin dışarı atılmasındaki "kulak tembelliği" adını verdiğimiz durumdur. Bunu önleyecek bir yöntem yok. Nasıl terleyince dışarı atıyorsak bu da öyle bir durumdur. Zaman içinde o deliğin temizlenmesi için dışarı doğru bir hareket yaparak sesin içeri gelmesini sağlıyor."

KULAK KİRLENMESİ KADAR DOĞAL BİR ŞEY YOK

"Bazı hastalarımız bunu nasıl önleyebiliriz diye bize şikayetleri oluyor. Hep gelecek miyiz diyorlar ama bunda yapacak bir şey yok. Vücudun yapısı böyledir. Kulağı temizlerken aspiratör adını verdiğimiz kuru temizleme ile uygulama yapıyoruz. Tabi bu durumda kulağın içindeki kirin yumuşak olması gerekiyor. O yüzden hasta tedavi olmadan önce ilaç kullanmalarını söylüyoruz. Oksijen ya da gliserinli su, çözücüdür. Bu yüzden onu kulağa damlatıp kirin akışkanlığını arttırıyoruz. Bazı hastalar da o damlaları kullandığı zaman kir şişiyor ve daha fazla tıkıyor deyince panik yapıyorlar. Sağır olduklarını düşünüyorlar. Damlatmadan gelenlerde de müdahale sırasında zorluklar yaşanıyor. Kir çıkmakta zorlanınca hastaların canı yanabiliyor. Biz elimizdeki gereçlerle hastanın dış kulak yolunu, zarını ve kirleri görerek kontrollü bir şekilde temizleme hareketi yapıyoruz. Tabi burada hastanın kulak uyumu da önemli çünkü kulak deliği çok küçük bir alandır. Orada çalışırken hasta uygunsuz bir hareket yaptığı zaman bize müdahale ettiği zaman, kulak zarı zarar görebilir ya da hastanın canı yanabilir. Bu konuda hastayı her zaman müdahale sırasında daha sabırlı olmasını, ani hareket yapmamasını, bizlerle uyumlu olmasını söylüyoruz."

TEMİZLETMEK ALIŞKANLIK YAPAR MI?

"Kulağı temizletmek alışkanlık yapar diye bir şey yok. En başta söylediğim gibi kulak kiri dışarı çıkmadığından kaynaklanan bir hadisedir. O yüzden kulağı temizletmiyoruz, yıkatmıyoruz demek çok sağlıklı bir durum değildir."

EVDE KULAĞIMIZI TEMİZLEYEBİLİR MİYİZ?

"Evde kulak temizleme imkanımız yok. Banyodan sonra peçede ya da pamuk yardımıyla dış kulak yollarını temizleyip, içeriye bir şey sokmadan her hangi bir kulak çubuğuyla kiri alacağım diye yüzeysel temizlik yapılabilir."

REKLAMLARDA SATILAN ÜRÜNLERE GÜVENMEYİN!

"Son zamanlarda televizyonlardaki pazarlama şirketleri reklamlarında çocukların kulaklarını temizlemede pompa yöntemi gibi tamamen ticari amaçlı ve sağlıklı olmayan çocuğun kulak temizleye yaradığı iddia edilen ürünler satılıyor. Ben onu kendi hastalarıma da tavsiye etmiyorum. Çünkü sonuçta temizlerken kulak zarını görmek gerekir. Çocukların kulakları zaten ince ve dar olduğu için piyasada satılan ürünlerle yararlı şeyler olacağına dair inancım yok. Onu kullanırken kulak zarı bile zarar görebilir. Daha duyarlı olmakta fayda var."

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.