27/04/2024

Diyabet Hastalığı İle İlgili Ürküten Tahmin;

13 Kasım 2014 - 00:00
Diyabet Hastalığı İle İlgili Ürküten Tahmin;

“25 YIL İÇİNDE 450 MİLYON DİYABET HASTASI OLACAK”

Özel Fatma Hatun Hastanesi İç Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Halil Uğur Öney, 14 Kasım Diyabet Günü ile ilgili sorularımızı yanıtladı. Diyabet gününün ortaya çıkışı, neden 14 Kasım'ın Dünya Diyabet Günü olarak seçildiği ile ilgili bilgi veren Öney, diyabet hastalığı ile ilgili olarak ürküten bir tahmin yaptı. Öney, "25 Yıl içinde 450 milyon diyabet hastası olacak" dedi.

Haber: Elif SARIHAN

Özel Fatma Hatun Hastanesi İç Hastalıkları Doktoru Uzm. Dr. Halil Uğur Öney'in 14 Kasım Diyabet Günü ile ilgili olarak sorularımıza verdiği cevaplar şu şekilde;

NEDEN DİABET GÜNÜ?

Diyabetin çocukluk-orta yaş civarında başlaması ve ömür boyu sürmesi, komplikasyonlarla seyretmesi, iş ve güç kaybına yol açması, yaşam kalitesini ciddi anlamda düşürmesi, tedavi maliyetlerinin yüksek olması ve bu hastalığın prevelans-insidansının giderek artması tüm dünyada bu hastalık üzerine dikkatlerin çekilmesine neden olmuştur. Şeker Hastalığı ne kadar erken tanınırsa o ölçü de komplikasyonlardan korunulur. Hatta bir grup diyabetikler, normal yaşamına geri dönebilir.

1991'den itibaren Uluslararası Diyabet Federasyonu, Dünya Sağlık Örgütü ve Uluslararası Diyabet Federasyonuna üye 195 ülkenin 200'ün üzerindeki cemiyetleri, 2007'den itibaren Birleşmiş Milletler'e üye ülkeler, yeni kurulan dernekler, hükümetler ve medyanın katkılarıyla diyabetiklere ve halka 14 Kasım'da diyabet ve sorunları konusunda ciddi ve önemli mesajlar verebilmek için çeşitli etkinlikler düzenlemektedir. Bu etkinlikler kapsamında; halka şeker hastalığını erken tanımanın yararları, diyabetik kişilere ise hastalıklarının komplikasyonları ve kontrol altına almasının önemi hakkında bilgiler verilir.

NEDEN 14 KASIM DÜNYA DİYABET GÜNÜ?

İnsülini ilk kez keşfeden Frederick Banting 14 Kasım'da doğmuştur. İnsülinin keşfedildiğini bildiren ilk resmi rapor dünyada 14 Kasım'da yayınlanmıştır. Şeker Hastalığı'nın sıklığı her geçen gün artmaktadır. 1985'te tahmin edilen rakam 30 milyon iken, bugün en az 300 milyon diyabetli bulunmaktadır. Hiçbir şey yapılmazsa bu sayı 25 yıl içinde 450 milyona ulaşacaktır!

DÜNYA DİYABET GÜNÜ'NÜN AMACI NEDİR?

Şeker hastalarına hastalıklarının önemini anlatmak. Belirtileri olmasa da, şeker düzeylerinin yüksek olabileceğini anımsatmak. %30-40 oranında, gizli şeker hastalığının başlangıçta hiçbir belirtisi olmayacağı, şeker hastalığının tesadüfen tespit edilebileceğini hatırlatmaktır. Dünya Diyabet Günü dünyada hızla yayılan ve tedavi edilmezse ciddi sağlık sorunları yaratabilecek şeker hastalığını erken tespit etmek için insanlığa yapılan bir çağrı günüdür. Diyabetin erkenden tanınması ve tedaviye erkenden başlamak, komplikasyon riskini azaltır. Dolayısıyla hastayı etkileyebilecek fiziksel, maddi ve manevi zararlar da erkenden önlenmiş olur.

14KASIM ÇAĞRISI KİMLERE?

Ailesinde şeker hastalığı olanlar, şişmanlar, oturgan (sedanter) hayat yaşayanlar,hamilelik süresince şekeri yükselenler, iri bebek doğuranlar, tansiyonu ve kan yağları yüksek olanlar, kanında yüksek insulin ve ani şeker düşüklükleri (reaktif hipoglisemisi) bulunanlar, büyük damar (kalp, bacak, beyin damarları gibi) hasarı olanlardır. Bu çağrılar; Diyabetlileri kontrole davet eder. Diyabetin erkenden tanınması ve tedaviye erkenden başlamak, komplikasyon riskini azaltır. Dolayısıyla hastayı etkileyebilecek fiziksel, maddi ve manevi zararlar da erkenden önlenmiş olur.

Dünya Diyabet Günü 1991'den beri gündemdedir. 195 BM üyesi ülkede dünya çapında kutlanan bu günde milyonlarca çocuk ve yaşlı diyabetliye, sağlık çalışanlarına ve topluma medya yoluyla hastalığın anlatılması sağlanmaktadır. Üye ülkeler de bunu sağlamakla görevlidirler. Dünya Diyabet Günü, diyabetliler için yapılmaya başlanan ilk bilgilendirme girişimidir. Diyabet eğitimi ile hastanede yatış süresi kısalır, iş gücü kaybı %50 azalır, komaya girme şansı %50 azalır, hipoglisemik ataklar %80 azalır, diabetik ayak %75 azalır, diabetik retinopati %75 azalır,böbrek yetmezliği %30 azalır.

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.