26/04/2024

Kış aylarında zatürreye dikkat!

27 Ocak 2016 - 00:00
Kış aylarında zatürreye dikkat!

Kış mevsiminde sıklıkla görülen ve ağır geçen griplerin zatüreye ortam hazırladığını belirten Özel Fatma Hatun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm Dr.Bergin Ertilav, zatürre ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Kış mevsiminde sıklıkla görülen ve ağır geçen griplerin zatüreye ortam hazırladığını belirten Özel Fatma Hatun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm Dr.Bergin Ertilav, zatürre ile ilgili merak edilenleri anlattı.

Zatürrenin akciğerlerin mikrobik hastalığı olduğunu dile getiren Özel Fatma Hatun Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Uzm Dr.Bergin Ertilav, "Zatürre genel olarak çok tehlikeli bir hastalık olmakla birlikte; erken tanı, erken teşhis ve uygun tedavi ile hiç iz bırakmadan iyileşir" dedi.

Hastalığın teşhis ve tedavisi hakkında açıklamalar yapan Ertilay şunları söyledi;

"Zatürre, bakterilerin yol açtığı, yüksek ateş, öksürük ve koyu balgamla kendini belli eden bir hastalıktır. Bu bakterilerin neden olduğu her 100 zatürreden 5'i ölümle sonuçlanır. Ayrıca bu bakterilerin kanda görülmesi ve bütün vücuda yayılması ciddi rahatsızlıklara yol açar. Bunların başında menenjit gelir. Belirtileri aniden ortaya çıkabileceği gibi, kronik ve uzun süreli bir seyir de gösterebilir. Küçük çocuklarda ve yaşlılarda şiddetli seyreder ve ölüme yol açabilir."

Ertilav, zatürrenin tedavisi için, "Tedavide antibiyotikler, gerekirse antiviral ajanlar, ateş düşürücüler kullanılması, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, yatak istirahati, bol vitaminli ve yüksek kalorili perhiz ile hastanın çok iyi beslenmesi gerekir" şeklinde tavsiyelerde bulundu.

Zatürreye kapı aralayan bu mikropların kişiden kişiye, yakın temas neticesi bulaştığını aktaran Ertilav, "Hastalığın sıhhatli kişilere bulaşması, öksürük, aksırık veyahut hasta kişilerin konuşması esnasında havaya dağılan damlacıkların direk solunması yoluyla gerçekleşir. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu hâlde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma ihtimalinin fazla olduğu yerlerdir. İçki uyuşturucu maddeler, sigara ve kötü hayat koşulları, ağır grip taban hazırlayan faktörlerdendir" ifadelerini kullandı.

KORUNMAK İÇİN BUNLARA DİKKAT EDİN

Hastalıktan nasıl korunulması gerektiği konusunda Ertilav, "Grip hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan, grip virüsüne yakalanmış insanların öksürme ve aksırmaları ile ortama saçtıkları virüslerden savunmak için maske kullanmak en tesirli yoldur. Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe önem vermek gibi önlemlerle gripten savunmak olası olabilir. Stres, vücut direncini azalttığı için hastalıklara da zemin hazırlayan en ehemmiyetli etkenlerdendir. Bu yüzden, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sıhhatli kalmayı da beraberinde getirecektir. Sigara içmemek, düzenli uyumak, alınacak diğer tedbirler arasında sayılabilir" şeklinde konuştu.

Zatürre neden ortaya çıkar?

Akciğer lobunun iltihaplanması şeklinde ortaya çıkan, eşlik eden başka bir hastalığı olmayan hastalarda, günlük yaşamı sırasında görülebilen, kronik bir rahatsızlık sahibi olan kişilerde daha ağır bir şekilde seyreden ve zaman zaman ölümle sonuçlanabilen ateşli bir hastalıktır. Bu hastalıkta akciğerlerde bulunan hava kesecikleri iltihaplı bir sıvıyla dolduğundan akciğerlerin görevi olan oksijen alışveriş işlevi bozulur ve bu nedenle kanda oksijen düzeyi azalır. İltihaplanmaya virüs, bakteri veya mantar gibi mikroorganizmalar neden olur.

Bulaşıcı mıdır?

Zatürreye neden olan bu mikroplar kişiden kişiye, yakın temas sonucu bulaşırlar. Hastalığın sağlıklı kişilere bulaşması, öksürük, aksırık ya da hasta kişilerin konuşması sırasında havaya yayılan damlacıkların doğrudan solunması yoluyla gerçekleşir. Kalabalık yerler, kapalı alanlar, insanların toplu hâlde yaşadığı okullar, askeriye ve yurtlar zatürrenin bulaşma olasılığının fazla olduğu yerlerdir. Alkol uyuşturucu maddeler, sigara ve kötü hayat şartları, ağır grip zemin hazırlayan etmenlerdendir.

Grip zatürreye çevirebilir mi?

Ağır geçen grip hastalığı zatüreye ortam hazırlar, vücudu aşırı ölçüde zayıf düşüren hastalıkların seyri sırasında da zatürre ortaya çıkar.

Tedavisi nedir?

Tedavide antibiyotikler, gerekirse antiviral ajanlar, ateş düşürücüler kullanılması, oksijen alınması, su kaybını karşılayacak ölçüde sıvı alınması, yatak istirahati, bol vitaminli ve yüksek kalorili diyet ile hastanın çok iyi beslenmesi gerekir.

Nasıl korunmak gerekiyor?

Grip hava yolu ile bulaşan bir hastalık olduğundan, grip virüsüne yakalanmış insanların öksürme ve hapşırmaları ile ortama saçtıkları virüslerden korunmak için maske kullanmak en etkili yoldur.

Toplu taşıtlar, sinema, tiyatro gibi kalabalık yerlerde havalandırmanın iyi olmasına dikkat etmek, temizliğe özen göstermek gibi tedbirlerle gripten korunmak mümkün olabilir.

Stres, vücut direncini azalttığı için hastalıklara da zemin hazırlayan en önemli etkenlerdendir. Bu nedenle, çeşitli yollar ile stresten uzaklaşmak sağlıklı kalmayı da beraberinde getirecektir.

Sigara içmemek, düzenli uyumak alınacak diğer önlemler arasında sayılabilir.

Fatih ATABEY

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorum yapan siz olun!

Yorum yazın

İsim (Gerekli)
Yorumunuz (Gerekli)
 

Sayfada yer alan yorumlar kişiye ait görüşlerdir. Yapılan yorumlardan sitemiz hiçbir şekilde sorumlu değildir.